Ugrás a tartalomra

Egyre látványosabb! – már az új zsindelyt rakják az avasi református templomra

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. október 30. szerda 16:44
Kívül-belül megkezdődtek a munkák az avasi református templomban, aki arra jár, ámulva csodálja a tetőn dolgozó szakembereket, az új, sárgás színű zsindelyt. Ha az időjárás is kegyes lesz, a külső vakolással is elkészülnek még idén – bent pedig már kész a tetőre vezető lépcsősor váza.

A részletekről Hangó István református lelkész tájékoztatta stábunkat. A helyszínen magunk is tapasztalhattuk: gőzerővel dolgoznak a tetőn, folyamatos a kopácsolás, ahogy a régi zsindely lekerül a tetőről, úgy rakják is fel az újat. A felújítás ezen fázisa gyakorlatilag a felénél tart, tudjuk meg.

Fotó: Juhász Ákos

– Látványos megújuláson esik át a templom – nyugtázza a lelkipásztor maga is. – Az új zsindely egészen világos színű, a falak pedig, ahogy egyes részeken már lehet látni, törtfehérek lesznek. Amint kész a külső munka, teljesen más képet fog mutatni a templom.

Imára kulcsolt kézzel hozzáteszi: ha a következő hetekben is jó idő lesz, minden valószínűséggel még idén befejeződhet a külső felújítás – ha azonban beköszönt az esős időszak, ha komoly fagy jön, akkor sajnos 2020-ra kell halasztani a fennmaradó munkákat.

Belépve a templomba, láthatjuk, hogy már kész van a padláshoz vezető lépcsősor vázszerkezete. – Miskolc városa bevonta egyházközségünket egy turisztikai pályázatba, amiben követelmény, hogy a tetőszerkezetet megtekinthessék az érdeklődők. Ez egyfajta turisztikai attrakció lesz. Ezért épül a lépcső, ami reményeink szerint 2-3 héten belül már el is készül – mondja el Hangó István.

Megtudjuk azt is, hogy a pályázat által biztosított bruttó 183 millió forint nem volt elegendő a templom felújítására. Közadakozásból, gyűjtésből és más támogatásokból szeretnék tehát belül helyreállítani a templomot, újrafesteni, a mennyezetet megerősíteni.

– A templomot 40 éve újították fel utoljára, akkor cserélték ki a zsindelytetőt is, így aztán olyan pótmunkákat is el kell végeznünk, amikre korábban nem gondoltunk. Ez újabb közel 60 millió forintot emészt fel. Pfliegler Péter alpolgármester urat kerestük meg, majd Csöbör Katalin országgyűlési képviselő támogatásával és közbenjárásával az illetékes minisztériumokhoz fordultunk. Pozitív visszajelzést már kaptunk – tudatja a református lelkész, hozzátéve: a Tiszáninneni Református Egyházkerület 10 millió forinttal támogatta a felújítást.

Továbbá magán-, illetve céges adományokból mintegy 6 millió forint gyűlt össze, a müncheni magyar református gyülekezet pedig szintén bő 6 millióval segíti a miskolciakat. Egyrészt vállalták, hogy a mennyezet középső részét népi barokk motívumos kazettás elemekkel díszítik fel, és a belső meszelés költségeibe is beszállnak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!