Ugrás a tartalomra

Egyre több európai országban korlátozzák a kijárást

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. március 28. szombat 08:46
A koronavírus terjedését ugyanis úgy lassíthatjuk legeredményesebben, ha a csoportosulásokat és a találkozásokat minimalizáljuk.
Kijárási tilalom Olaszországban - Fotó: MTI

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország teljes területén március 28-ától, szombattól. Ennek értelmében két héten keresztül – azaz most úgy fest, hogy április 11-éig –   az otthonát vagy a lakóhelyét csak alapos indokkal hagyhatja el bárki. 

Ilyen indoknak tekinthető többek között a gyermekekről, idősekről, betegekről való gondoskodás, a munkavégzés, az egészségügyi ellátás igénybevétele, a házasságkötés és temetés – kimondottan szűk családi körben – , az élelmiszer-, állateledel-, vagy tisztítószer- és higiéniaitermék-vásárlás, illetve a személyes megjelenést igénylő ügyintézés.

Azok, akiknek mindenképpen ki kell menniük az utcára, kötelesek egymástól másfél méter távolságot tartani, ez vonatkozik a tömegközlekedési eszközökön utazókra is. Tilos étterembe, kávézóba menni, kivéve az ilyen üzletek dolgozóit, és azokat a vásárlókat, akik elvitelre vesznek élelmiszert, de ők is csak addig tartózkodhatnak a vendéglátóipari egységekben, amíg az elvitelre vásárolt ételeket átveszik.

 A 65 évnél idősebbek csak reggel 9 és 12 óra között mehetnek boltba, gyógyszertárba vagy drogériába. Sportolni csak egyedül, vagy családtagokkal lehet, másoktól 1,5 méteres távolságot tartva. 

A rendelkezések betartását a rendőrök és a honvédség munkatársai ellenőrzik, aki a rendeletben foglaltakat megszegi, szabálysértést követ el, és ezért 5000-től 500 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható.

Egyre több országban 

Mostanra a világ több országában rendeltek el különböző mértékű kijárási tilalmat, így Indiában, Kínában és Új-Zélandon, az európai országok közül többek között Franciaországban, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban és Spanyolországban. Hasonlóan hazánkhoz, a korlátozás, vagy éppen tilalom mindenhol kivételekhez kötött. Azt nem büntetik, ha valaki élelmiszerért, gyógyszerért vagy segítséget nyújtani megy, illetve sportolni is szabad, de nem csoportosan. A munkába járást is engedik, de csak azoknak, akik számára ez otthon nem megoldható.

Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet nemcsak európai, hanem világviszonylatban is. Ott lépett életbe Európában elsőként az országos karantén majdnem két hete, de az intézkedés nem hozta meg a várt eredményt, a járvány napról napra rekordokat dönt. Éppen ezért itt már katonákkal ellenőriztetik az intézkedés betartatását, sőt korlátozták a nagyobb élelmiszerboltok hétvégi nyitvatartását, valamint betiltották az utcai sétát és kocogást is.

Hasonló szabályok

Franciaországban a korábban már ismertetett, a hazaihoz hasonló intézkedéseket március 23-án szigorították: bezártak a szabadtéri piacok, illetve szigorodott a sportolási célból engedélyezett kijárás, de teljes karantént továbbra sem rendeltek el.

Országos karantén van Spanyolországban, Belgiumban, de az Egyesült Királyság lakóinak is csak a legszükségesebb esetekben – például az alapvető szükségleti cikkek vagy gyógyszerek beszerzése céljából –szabad elhagyniuk otthonaikat az új koronavírus okozta járvány megfékezése végett. Ezt néhány napja Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke jelentette be. Közben róla is kiderült: ő is megfertőződött a koronavírussal.

Németországban néhány napja ültek össze a tartományi miniszterelnökök, hogy egyeztessenek a járvány kezeléséről: Bajorországban kijárási tilalom lépett életbe, az ország területén viszont egyelőre nincsen vesztegzár, csupán „érintkezési tilalom” van érvényben.

Rendőrök ellenőrzik a tilalom betartatását Romániában - Fotó: MTI

Régiónkban is

Közép-Európában Csehországban, Szerbiában és Szlovéniában, Ausztriában, Romániában jelentették be, hogy felfüggeszti állampolgárai szabad mozgását a következő hetekre. A kijárási tilalom szabályai megegyeznek a Nyugat-Európában életbe lépett hasonló intézkedések paramétereivel. Szerbiában délután öt és reggel öt között nem lehet kilépni az utcára, Szlovákiában pedig a kijárást ugyan egyelőre nem korlátozzák, viszont szájmaszkot, kendőt vagy valamilyen sálat kell hordania mindenkinek, aki az utcára menne.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!