Ugrás a tartalomra

„Építsd a jövőd!” építőipari pályaválasztási nap a Fazolában

Miskolc Tv/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 16. szerda 16:02
Az ipar kihívásaihoz igazítják a szakképzési rendszert jövőre: indul az ötéves építőipari technikum, ami a továbbtanuláshoz is jó alapokat adhat, és a diákok duális képzésben tanulhatnak, így cégeknél szerezhetnek munkatapasztalatot. Ezekről is szó volt a Fazola Szakgimnáziumban rendezett pályaorientációs napon, ahol iskolák és cégek is várták a jövő építőipari szakembereit.
Mocsári László képgalériája!

Festő, burkoló, asztalos, gépész, bádogos, kőműves. Megannyi építőipari szakma, melyekre mind szükség van, az utánpótlás viszont kevés. Kevés a szakember, és a technológiát is ehhez igazítják. Az épületgépészeti cég úgy döntött, magának neveli ki a munkaerőt. Jelenleg két iskolából 6 diák tanulja náluk a szakmát.

Petercsák Máté, a PM-Energo Kft. ügyvezetője a Miskolc Televízió érdeklődésére elmondta, ők is szerelnek okos telefonról vezérelt fűtési rendszereket, tehát ide már kell olyan fiatal, aki úgymond a kütyün nőtt föl, ért is hozzá és akarja is.

A jövő szakembereit várták a MSZC Fazola Henrik Építőipari és Művészeti Szakgimnáziumába. Több száz általános iskolás érkezett. Aki pedig már választott szakmát, a többieket is motiválta.

Hora Patriknak családja segített a döntésben. Most víz- csatorna- és közműrendszer szerelést tanul. Hora Patrik, az MSZC Fazola Henrik Építőipari és Művészeti Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulója.

– Azért jöttem ide, mert az mondták, ez hiányszakma, ösztöndíjat is kapok. Ez egy kis plusz, és szerintem Magyarországon ezzel el lehet helyezkedni, mert tényleg kevés ebben a szakember.

A pályaorientációs napon a megye öt intézménye képzési kínálatát mutatta be, a cégek pedig magát az építőipart, ami egy rendkívül gyorsan fejlődő terület. Jövőre új korszak indul a szakképzésben. Ennek lényege, hogy a képzést a szakmák fejlődéséhez igazítják. 2020 szeptemberétől például elindul az ötéves építőipari technikum.

Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja úgy fogalmazott, előnye, hogy nagyon jó alapokat adhat a felsőoktatáshoz. Ha valaki szakirányba tanul tovább a felsőoktatásban, sokkal könnyebb átlépnie, magasabb pontszámot visz magával, és magasabb tudást is, tehát az, aki építőipari technikumban végez, valószínűleg az építészképzésben már komoly előnyökkel fog indulni.

Jövőre harmadik évtől már cégeknél szerezhetnek tapasztalatot a tanulók. De a szakképzési rendszer megújulásának fontos része az is, hogy iskolák helyett karriert ajánljanak a diákoknak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!