Ugrás a tartalomra

#érettségi – ezúttal a polgármester tanít (újra)

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. április 07. kedd 17:10
Újra a katedrán Miskolc polgármestere. #érettségi című oktatási műsorunk csütörtöki adásában Veres Pál tart majd matematika órát. A Földes Ferenc Gimnázium egykori igazgatója több évtizeden át készítette fel a miskolci diákokat az érettségire. Ezúttal is szívesen tett eleget szerkesztőségünk és tanár kollégái felkérésének. A függvényekről tart két előadást és házi feladatot is ad majd a miskolci diákoknak.

A szerep régi, a feladat azonban Miskolc polgármestere számára is új: diákok helyett két kamera követi ezúttal a mozdulatait.

Pályája elején volt olyan, hogy hat órán keresztül tartott előadást egyetemi hallgatóknak a függvényekről, most erre ennek töredéke jut. Veres Pál több mint három évtizedes pedagóguspályát hagyott maga mögött tavaly ősszel. Azután, hogy október 13-én Miskolc polgármesterévé választották. Novemberben tartotta az utolsó órát. Kezdetektől matematika tagozaton tanított és a tehetséggondozásban is részt vett, volt tanítványai között van diákolimpiai arany és ezüstérmes is.

– Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy a kollégák gondoltak még rám matematika tanárként, és nem csak polgármesterként. Ezért örömmel fogadtam el, hiszen a szívem egy kicsit azért még visszahúz az iskolába... Tehát szívesen foglalkozom matematikával, nem szakadtam el tőle teljesen, néhány olyan országos feladatban még azért részt veszek, ami a matematikát és az oktatást is érinti. Jó érzés volt, hogy néhány hónap elteltével újra – hacsak virtuális módon is, de – a katedrára állhattam – fogalmazott.

Kétszer félórás az előadás, de nemcsak az idő rövidebb, a felkészülés is másképp zajlott, mint korábban.

– Minden tisztelet a pedagógus kollégáknak, hogy ilyen gyorsan át tudtak állni a digitális oktatási formára. Jól tudom, és a mostani órára való felkészülés is megmutatta számomra, hogy sokkal nagyobb energiákat és időt igényel az, ha egy ilyen órára készülünk. Készítsük el a ppt-t, nézzük meg a feladatokat, készítsünk hozzá animációt, tehát sokkal nagyobb munkát igényel a kollégáktól – mutatott rá.

Ahogy a diákoktól is. Nagyobb önállóságra és felelősségre van most szükség, de az érettségire Veres Pál szerint így is fel lehet készülni, hiszen vannak kedvező tapasztalatok. Példaként a Földes Ferenc Gimnázium 2003 óta működő digitális középiskoláját említette.

Két hete szinte szünet nélkül váltják egymást a pedagógusok a Miskolc Televízió kamerái előtt. A Miskolci Szakképzési Centrum, a helyi középiskolák és a tanárok példaértékű összefogásával hamar megszületett az ötlet, amit azóta #érettségi címen minden hétköznap 17 órától nézőink is figyelemmel kísérhetnek. A műsort azóta már több tv-csatorna átvette, az Információs és Technológiai Minisztérium pedig országos jó példaként is kiemelte.

Veres Pál függvényekről szóló első órája április 9-én, csütörtökön lesz, de az előadásokat videómegosztó csatornánkon és közösségi oldalunkon is élőben nézhetik, és ha lemaradtak róla, visszakereshetik.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!