Ugrás a tartalomra

Esélyegyenlőségről egyeztettek civilszervezetek

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. december 11. szerda 14:56
Tizedik alkalommal rendezett regionális esélyegyenlőségi konferenciát a MINŐIES Alapítvány szerdán a Régiposta utcai Új Nemzedék Központ Miskolci Közösségi Terében.

A konferencián a munkaerőpiaci helyzetről, a jó gyakorlatokról folytattak párbeszédet a megye civilszervezetei, az eseményre a témát jól ismerő előadókat hívtak meg. A szervező alapítvány irodavezetője érdeklődésünkre elmondta, hátrányos helyzetű munkavállalói csoportokkal foglalkoznak. – Évente 20-25 embernek segítünk elhelyezkedni a munkaerőpiacon – tudatta Matiscsákné Lizák Marianna.

Fotó: Mocsári László

A civilszervezetek – amellett, hogy képzéseket és tanácsadást nyújtanak a munkavállalók számára – maguk is foglalkoztatók. Mint Palik Zoltántól, az ERKE-Civil Információs Centrum szakmai vezetőjétől megtudtuk, a megye munkavállalóinak közel 5 százaléka dolgozik a nonprofit szektorban, civilszervezeteknél körülbelül 4 százalékuk.

– Ez a mintegy 5-6 ezer foglalkoztatotti létszám kevés, Nyugat-Európában a 10-12 százalékot is eléri az arányuk. Holott a szervezetek működtetése is egyre összetettebb, szükség lenne tehát a munkaerőre – hangoztatta.

Nagy kérdés azonban a jövőre nézve, hogy pályázati források nélkül hogyan lehet munkavállalókat foglalkoztatni a civileknél – mutatott rá a Magyar Cserkészszövetség Második kerületének elnöke. – Erre keressük a válaszokat. Véleményem szerint 30 évvel a rendszerváltozás után már felnőtt erre a feladatra a szektor – hangoztatta Jerney Péter.

Hiánypótló, amit a civilek végeznek Miskolcon – fogalmazott megnyitó beszédében a város alpolgármestere. Varga Andrea annak a véleményének adott hangot, hogy óriási szükség van rájuk, az esélyegyenlőség pedig kulcsterület. Elmondta: számos ilyen szervezetnek tagja.

– Mindig megállapítjuk például, milyen fontos a nők szerepe a családban, a munkahelyeken, de akár a politikában is. Hogy erről folyamatosan beszélünk, azt mutatja, hogy ma még több olyan kérdés felvetődik Magyarországon, amikor az esélyegyenlőség megkérdőjeleződik – mutatott rá.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!