Ugrás a tartalomra

Észak-Macedóniába csak negatív koronavírus-teszttel lehet belépni

mti.hu
Utoljára módosítva
2020. július 09. csütörtök 11:29
Az észak-macedón kormány döntése értelmében csütörtöktől a szerb, a boszniai, a koszovói és a montenegrói állampolgárok kizárólag 72 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-teszttel léphetnek be az országba.

Szkopje június 26-án törölte el a beutazási korlátozásokat, ám a térség országainak járványügyi mutatóit látva ismét szigorítást vezetett be.
Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 7244-ről 7406-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Egy nap alatt nyolcan haltak bele a Covid-19 szövődményeibe, és ezzel 359-re nőtt a halálos áldozatok száma.
Szerbiában szerdáról csütörtökre 16 719-ről 17 076-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán 11 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 341-re emelkedett.
Az év eleje óta - főként a koronavírus-járvány következtében - jelentősen nőtt az államadósság, március és május között a bruttó hazai termék (GDP) 52 százalékáról 57,2 százalékára emelkedett és 26,79 milliárd eurót tett ki.
Koszovóban egy nap alatt 3886-ról 4100-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Négy halálos áldozata volt a Covid-19-nek az utóbbi 24 órában, ezzel 86-ra nőtt a halottak száma. A kormány szerint nincs szükség a koronavírus-járvány kezeléséről szóló törvényre, így nem fogadta el azt a tervezetet, amelyet több parlamenti képviselő nyújtott be. Az indoklás szerint az országnak már van járványkezeléssel foglalkozó törvénye, nincs szüksége újra, és főleg nincs szükség olyan jogszabályra, amely korlátozná az állampolgárok alkotmányban foglalt jogait.
Montenegróban csütörtökre 907-ről 960-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában nem volt halálos áldozata a vírusnak, így a halottak száma 17. A fertőzöttek számának növekedése miatt a kormány azt fontolgatja, hogy a járványgócokban korlátozza vagy ideiglenesen beszünteti a vendéglátóhelyek működését.
Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 5609-ről 5869-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Egy nap alatt ketten haltak bele a Covid-19 betegségbe, így a halálos áldozatok száma 209. A súlyos járványügyi helyzet miatt az idei srebrenicai megemlékezésen csak kevesen vesznek részt, a szervezők azt kérik, hogy minél kevesebben látogassanak ki szombaton az áldozatok sírjához, tekintettel arra, hogy az emlékhely mindennap látogatható. A srebrenicai mészárlás 25. évfordulójára eredetileg nagyszabású megemlékezést terveztek, ám a koronavírus-járvány miatt azt elhalasztották.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!