Ugrás a tartalomra

Európai színvonalú gyógyszerellátás Miskolcon

Miskolc TV/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. augusztus 09. péntek 15:34
Az Egyesült Államok gyógyszerészei is Miskolcon tanulnak. Nemzetközi képzőhellyé vált a Megyei Központi Kórház Intézeti Gyógyszertára. Az unión belül ez a második intézmény, amely elnyerte a címet. A gyógyszertárban modern technológiával, steril körülmények között, betegre szabottan állítják elő a készítményeket.

Egy július közepén született ikerpár egyikének készül a tápláló oldat. A kicsi számára ez egy 24 órás adag lesz. Aminósav, zsír, vitaminok, nyomelemek is kerülnek bele. Itt a koraszülött osztály számára is készítenek alap infúziós folyadékot, modern és természetesen teljesen steril körülmények között.

 

A szájon át szedhető és infúziós technológiáknál egyaránt betegre szabottan készülnek a gyógyszerek, a Központi Kórház Intézeti Gyógyszertárában. Akár egy ipari üzemben, mindent a gépek végeznek egy teljesen zárt rendszerben. A technológia a legmagasabb uniós elvárásoknak is eleget tesz.

A tasakok egyénre szabottan készülnek. A gyógyszerosztás központilag történik, az osztályokon nincsenek külön raktárak, így a selejt mennyisége is mérsékelhető.

Hat telephelyen háromezer betegágyat látnak el innen. Ez Magyarország 2. legnagyobb intézeti gyógyszertára, mely unión belül is magas színvonalat képvisel.

- Az Európai Unión belül a gyógyszertárat képzőhellyé nyilvánították, ez azt jelenti, hogy mindazok a gyógyszerészek, akik kórházban szeretnének a későbbiekben dolgozni, és kórházi gyógyszerésszé szeretnének válni, a szakvizsga előkészítő gyakorlataikat, elméleti és gyakorlati képzésüket tölthetik ebben a kórházban – nyilatkozta Révész János, a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház főigazgatója.

Az Intézeti Gyógyszertárba már az egyesült államokbeli Tenessi Egyetemről is érkeztek diákok, a Debreceni Egyetemmel pedig csereprogramot valósítottak meg.

 

 

További hírek

Olvasnivaló