Ugrás a tartalomra

Ez állat! Közel 2000 lóerős a Lotus villanysportautója

totalcar.hu
Utoljára módosítva
2019. július 17. szerda 09:48
Bemutatta az Eviját, első elektromos szupersportautóját a Lotus. Nem túloztak a britek, amikor extrém dobást ígértek: harminc híján kétezer lóerős (!) lett és tíz másodpercen belül gyorsul nulláról háromszázra az újdonság.
Forrás: auto-motor-und-sport.de

Az Evija az első új Lotus azóta, hogy a kínai Geely átvette a hatalmat a márka fölött. Az erős háttér először a villanyos szupersportautózásba vitte bele a Lotust, abba a ligába, ahol egyelőre csak a Rimac van jelen – mutat rá cikkében a Totalcar.

A nyers paraméteradatok: 1972 lóerő négy villanymotorból (ezzel a világ legerősebb közúti használatú sorozatgyártott autója lesz), de ugyanígy rekorder lesz az ennek kihasználásához szükséges töltésben is. 800 kW-os töltési sebességet mond hozzá a Lotus, ami egyelőre csak az elvi határa, tekintve, hogy a jelenleg leggyorsabb publikus töltők 350 kW-tal tudnak tölteni, azokból is csak mutatóban létezik pár. A 350-essel amúgy 12 perc alatt lehet a kíméletes nyolcvan százalékos töltöttségig tömni 70 kWh-s akkucsomagját. Az 1680 kg-os autó kevesebb mint 3 másodperc alatt futja meg a 100 km/h-t, 300-ra pedig 10 alatt gyorsul.

Az Evija hatótávja normál közúti használat mellett 403 kilométer.

A Lotusnál 130 darabot terveznek legyártani az Evijából. Az ára 1,5 millió fontról (520 millió forint) indul, a gyártása pedig 2020-tól.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!