Ugrás a tartalomra

„Ez a szigetország történetének legerősebb tájfunja"

szeretlekmagyarorszag.hu
Utoljára módosítva
2019. október 13. vasárnap 11:21
Legalább ketten meghaltak, tízen eltűntek és kilencvenen megsérültek a Hagibisz tájfun pusztításában, amely szombaton elérte Japán partjait - számolt be a helyi média.

Országszerte több mint 4,4 millió embert kellett evakuálni otthonaikból, köztük 910 ezret Kavaszaki városából - jelentette az NHK japán állami tévécsatorna.

A vihar heves esővel, erős széllel és áradásokkal érkezett. A japán meteorológiai szolgálat eső, földcsuszamlások és áradások miatt rendkívüli figyelmeztetést adott ki hét prefektúrára.

Csütörtök óta a Tokiótól nyugatra található Hakone városában több mint ezer milliméter csapadék hullott, míg Izuban több mint 700 milliméter - írta a Kyodo japán állami hírügynökség.

A fővárosban és környékén mintegy 370 ezer háztartásban nem volt áram - közölte a Tokiói Elektromos Művek.

Szombaton körülbelül 1600, míg vasárnapra 800 repülőjáratot töröltek az NHK szerint. A tömegközlekedésben is zavarokról számoltak be a működtetők, például a szuperexpresszt is le kellett állítani.

A tájfun miatt a rögbi világbajnokság két meccsét törölték, valamint a Formula 1-es japán nagydíj kvalifikációs futamát szombatról vasárnapra tették át, és szombaton minden rendezvény elmarad a szuzukai pályán.

A Hagibisz - amelynek neve sebességet jelent - helyi idő szerint vasárnap hajnalban északkeleti irányba haladt.

A tájfun középpontja óránként 50 kilométeres sebességgel mozgott. A felhőörvényt óránkénti 180 kilométeres széllökések kísérik.

A Hagibisz középpontja a Fukusima prefektúrában található Ivaki környékén helyezkedett el szombat éjjel.

Ez a szigetország történetének legerősebb tájfunja.

A japán meteorológiai intézet a Hagibiszt az 1958-as Ida tájfunhoz hasonlította, amelynek pusztításában 1200 ember halt meg. Azóta az építkezéseknél szigorú biztonsági előírások vannak, és a katasztrófajelző-rendszereket is kiépítették. Így több millió embernek tudnak azonnal információt küldeni a vészhelyzetről - írta a lap.

Több szempontból is rekorder a Japánt szombaton elérő Hagibisz tájfun - mondta Kiss Gábor István, a közmédia tokiói tudósítója. Még egyetlen ciklon sem erősödött meg ennyire ilyen rövid idő, vagyis 24 óra alatt, és rekorder a kiterjedése miatt is, hiszen mintegy 1400 kilométer az átmérője.

A tájfun ereje csökkent, amikor elérte a szigetország partjait, de a heves esőzés miatt majdnem tucatnyi, Tokió környéki prefektúrában figyelmeztetést adtak ki, amely szerint azt ajánlják a földszinti lakásokban vagy házakban élőknek, hogy vonuljanak óvóhelyre.

A következő 24 órában körülbelül egyméternyi csapadékot várnak a főváros környékén. A felszíni közlekedést korlátozták, így - két vonal kivételével - állnak a vonatok.

Szombaton napközben egy 5,7-es erősségű földrengés is volt Tokió belvárosában - tájékoztatott a tudósító.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!