Ugrás a tartalomra

„Fantasztikus ember és kolléga volt”

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2020. január 26. vasárnap 08:13
Gesztesi Károly 1990-1991 között volt a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagja. „Fantasztikus ember volt” – emlékszik vissza egykori kollégájára Szegedi Dezső színművész, akivel nem csupán egyszerre voltak a miskolci társulat tagjai, de egy darabban, később pedig egy filmben is játszottak.

Két héttel ezelőtt az egész országot megrendítette Gesztesi Károly halálhíre. Az 56 éves színész január 4-én, a budapesti Ferdinánd hídnál vezetés közben rosszul lett, infarktust kapott. Kocsijával félreállt, ám hiába jött gyorsan a segítség, és próbálták ötven percen keresztül újraéleszteni, az orvosok nem jártak sikerrel, nem tudták már megmenteni az életét.

Szervét Tiborral az Othello címszerepében. Fotók: Jármay György

A tragikus hirtelenséggel elhunyt színművész, szinkronszínész nem csak a színészvilágra volt nagy hatással. Az egyik legismertebb, legjellegzetesebb hangú és legtöbbet foglalkoztatott magyar szinkronszínész volt. Olyan szereplőknek kölcsönözte hangját, mint Lando Calrissian (Billy Dee Williams) a Csillagok háborúja filmekben, Sallah (John Rhys-Davies) az Indiana Jones két részében, vagy éppen Robert Baratheon a Trónok harcában. A Shrek című animációs filmmel „morogta” be magát a legkisebbek szívébe is, hiszen ő volt a főhős ogre magyar hangja. Emellett számos magyar filmben és televíziós sorozatban volt látható, a Jóban Rosszban dr. Füredi Attilájaként, illetve a Magyar vándor Álmos vezéreként különösen ismert. Színházi szerepei mellett olyan filmekben játszott, mint például a Magyar vándor, a Szabadság, szerelem, a Kútfejek, a Valami Amerika 1. és 2. vagy a Csak szex és más semmi.

„Fantasztikus ember és kolléga volt” – emlékszik vissza Szegedi Dezső, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze Gesztesi Károlyra, kiemelve: „ezt nem azért mondom, mert a halállal felerősödnek a szép emlékek, hanem mert ez így igaz.” 1990 és ’91 között nem csupán egyszerre voltak a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagjai, de egy darabban, később pedig egy filmben is játszottak.

– Dolgoztunk együtt az Othelloban, én voltam a szolgája, Grumió. Lelkiismeretes, agilis embernek ismertem meg, nagyon jó volt vele dolgozni, fantasztikus kolléga volt. Például amikor egy-egy jelenetet próbáltunk, nagyon jó tanácsokkal látott el minket. Jó szeme volt bizonyos dolgokhoz a színpadon, nagyon sok dolgot látott jól Karcsi – idézi fel az együtt töltött időt Szegedi Dezső. Mint mondja, nagyon vidám ember volt; egy komoly jelenetből is ki tudta hozni a humort. - Természetesen csak jeleneten kívül, amin jókat nevettünk, aztán visszatértünk a komolyabb részéhez – hangsúlyozza. – Volt akkoriban egy kis VHS kazettám. Karcsi megkért, hogy készítsek a párhetes kisfiáról felvételt – sorolja az emlékeket.

Gesztesi Károly Péva Ibolyával a Körmagyar című előadásban

Nemcsak a miskolci színházban játszottak együtt, de később egy film, az Üvegtigris 2 forgatásán is találkoztak. – Amikor megérkeztem a helyszínre, Karcsi fennhangon mondta a többieknek: „Hóóó, itt van a Szegedi Dezső is” – idézi fel nevetve. – Ledöbbentem, amikor a halálhírét hallottam. Azóta is keresem a közös képünket… – zárja szavait a színművész.

Gesztesi Károly 2019. december 28-án a Művészetek Házában állt utoljára a miskolci közönség elé Ray Cooney Páratlan Páros című vígjátékában.

Gesztesi Károly gyerekkorában zongorázni, később zeneszerzőnek tanult, vízilabdaedzésekre járt. Már sorkatonai szolgálata alatt „kitűnt humorával, tehetségével, szervezőkészségével, életszeretetével”. Második nekifutásra került be a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Annak elvégzése után 1988-tól 1990-ig a Thália Színház társaságának tagja volt. Szerepelt a Szomszédok egy nyári epizódjában is. Ezután Hollandiába utazott néhány hónapra, ahol egy luxusszállodában zongorázott. Az 1990–1991-es évad során a Miskolci Nemzeti Színházban szerepelt. 1992–93-ban a József Attila Színház társulatának tagja volt. 1994–98 között a Vígszínház társulatának volt a tagja. Azóta volt szabadfoglalkozású. 2015 tavaszán vele nyitott Friderikusz Sándor Összezárva Friderikusszal című műsora. Utolsó éveiben a Bánfalvy Stúdió előadásaiban szerepelt. A Tálent Stúdió tanáraként szinkronizálást tanított. A színészzenekar tagja volt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!