Ugrás a tartalomra

A fejlődés lehetőségeiről egyeztettek

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. szeptember 09. szerda 14:13
A vállalkozások 16 százaléka venne fel új dolgozókat, mintegy kétharmaduk pedig meg szeretné tartani jelenlegi munkavállalóit a koronavírus-járvány első hullámának lecsengése után is – mondta a gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár azon a szerdai konzultáción, amire a megye középvállalkozásainak vezetőit várták.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) közösen szervezte meg a kis- és középvállalkozások számára megtartott tájékoztatót. Ez egy országos programsorozat része volt.

Készülnek a következő pénzügyi ciklusra

Közel húsz középvállalkozás vezetői vettek részt a tájékoztatón, melynek célja az volt, hogy felmérjék a megye és a miskolci gazdasági szereplők helyzetét. Valamint, hogy tájékoztassák őket a gazdaságfejlesztési lehetőségekről, a pénzügyi forrásokról.

A BOKIK elnöke köszöntőjében kiemelte: a járvány első hullámát a megye gazdasága sikeresen túlélte, de jön a második hullám, ami kihívást jelent a cégeknek is. Bihall Tamás mindenkit megnyugtatott azonban: vannak olyan fontos programok és források, mint például a Creative Region, amiben együtt dolgozik a BOKIK a cégekkel, az egyetemmel és a várossal. Az Európai Unió 2021-27-es pénzügyi ciklusára is készülnek, ezért is fontos a mostani konzultáció, ahol erről kaphattak tájékoztatást.

Borsod lehet a fejlődés motorja

Miskolc és a térség számtalan lehetőséget hordoz magában – ezt már Csöbör Katalin mondta. A kormánypárti országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hisz abban, hogy a gazdaság stabilizálása után rövidesen újra fejlődő pályára állhat az ország, és ebben Borsod lehet az egyik motor.

A politikus azzal zárta köszöntőjét, hogy biztatta a régió kis- és középvállalkozásait: járjanak nyitott szemmel, építsék kapcsolataikat, hiszen „ez a fejlődő régió a mostaninál is több vállalkozást bír el”. – Közös munkával Miskolcot és környékét egy innovatív és virágzó vidékké tehetjük – mondta.

Döntően megtartanák a munkavállalóikat

György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár előadásában kifejtette, a kormány által meghirdetett gazdaságvédelmi akciótervben arra törekedtek, hogy az arányos, felelősség-, munka- és tudásalapú legyen. A magyar gazdaság pénzügyileg kevésbé sebezhető most, mint 2008 után volt. A kormányzati beavatkozás közel 1 millió munkahelyet érintett. Több mint félmillió állást erősítettek meg a beruházásösztönzési programok, és közel 240 ezer ember foglalkoztatásához járultak hozzá a munkahelyvédelmi bértámogatások – sorolta. Továbbá: ingyenes informatikai képzésen több mint 40 ezren végeztek, de komoly igény mutatkozik a programozók iránt is – erre reagálva is indítanak képzéseket.

– Mindezeknek köszönhetően idén júliusban újra annyian dolgoztak, mint januárban. Ez ugyan 60 ezerrel kevesebb, mint egy éve, de a 10 évvel ezelőttiekhez képest még így is több 730 ezerrel – mutatott rá. – Az a célunk, hogy akik elvesztették a munkájukat, minél előbb visszakerüljenek a munkaerőpiacra. A vállalkozások 70 százaléka megtartaná a dolgozóit, 16 százalékuk pedig még bővítene is. Csupán a maradék 14 százalék gondolkodik leépítésben.

A köszöntőket és az előadást követően – nem sajtónyilvános – egyeztetést is tartottak a jelen lévő vállalkozásokkal. A téma: milyen tervek, célok vannak a 2021-27-es eu-s pénzügyi ciklust illetően.

További hírek

Olvasnivaló