Ugrás a tartalomra

Fennmaradó örökségünk – különleges videó készült a magyar kultúra napjára

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 22. péntek 21:04
A magyar kultúra napja nem tartozik a hivatalos, piros betűs ünnepek közé, de már hosszú évek óta egyre eredményesebben hívja fel a figyelmet azokra a tárgyi és szellemi értékekre, melyeket méltán érezhetünk magunkénak. A jelenlegi helyzetben nincs lehetőség arra, hogy együtt ünnepeljünk, ezért a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. egy kis videóval hívja fel a figyelmet arra, hogy a kulturális értékeket mi magunk tartjuk fenn és adjuk tovább generációról-generációra.

Ahogyan az anya dúdol gyermekének, a népmese szájról-szájra terjed, a dallam átszövi az életünket, úgy része az irodalom és a költészet a mindennapjainknak. A kulturális értékek generációkon keresztül öröklődnek. Van, hogy tudatosan, van, hogy észre sem vesszük, hogy átadjuk a következő nemzedéknek. Ezt üzeni az MKK videója – melynek kreatív koncepcióját Hetei Boglárka a társaság munkatársa dolgozta ki.

Szegedi Dezső Jászai Mari-díjas színművész, a Miskolci Nemzeti Színház örökös tagja; a Számadó zenekar, Bárdos Zsuzsanna néptáncpedagógus, Örökös Aranygyöngyös táncos, a Kőrösi Csoma Sándor Program volt ösztöndíjasa; Horkai Lili Gyöngygalléros táncos és Herke Tamás Bence Ezüstpitykés táncos; valamint Visnyovszky Balázs a Szinvavölgyi Alapfokú Művészeti Iskola népi furulya tanszakos diákja mind-mind az első hívó szóra csatlakoztak a kezdeményezéshez. Mindannyian fontosnak érezték, hogy ezekben a vészterhes időkben is üzenjenek a közönségnek. 

Képgaléria: Végh Csaba

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az évforduló alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Az MKK „Miskolci kultúrmorzsák” címmel sorozatot is indít facebook oldalán, ahol hétről-hétre miskolci vagy Miskolchoz kötődő alkotók sorait osztja meg a közönséggel. Bemutatva szűkebb és tágabb környezetünk természeti-, épített- és szellemi örökségét, hogyan látják mindezt a város szülöttei és az ide érkezők.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!