Ugrás a tartalomra

A fogyatékos embereknek akart segíteni

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2020. november 12. csütörtök 09:26
Csatóné Koncz Enikő tizenkét éve találkozott először a fogyatékkal élő emberek problémáival, és azonnal segíteni akart. Akkor döbbent rá, hogy mit is akar csinálni majd egész életében. Teljesült az álma: ma gondozó a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény Támogató Szolgálatánál.
Fotó: Mocsári László

Csatóné Koncz Enikő 2008-tól dolgozik a szociális munka területén. – Elvégeztem a szociális gondozói képzést, a gyakorlat alatt pedig fogyatékosokat ellátó intézménybe kerültem. Ott döntöttem el, hogy csak olyan helyre szeretnék menni dolgozni, ahol ők vannak. Sikerélményként élem meg, mikor azt látom, hogy boldogok. Fontos az is, hogy szinten tartsuk őket, ne hagyjuk romlani az állapotukat.

A gondozónő egyik héten gépkocsival végez segítő feladatokat, a másik héten lakáson belül gondoz, és segítséget nyújt. – A szállítás azt jelenti, hogy naponta kilenc-tíz embert viszek el az otthonából különböző intézményekbe: iskolákba, napköziotthonos foglalkoztatókba, majd haza. Két szállítás között még orvosi ellátásra, bevásárolni vagy kulturális programra megyünk. A lakáson belüli segítségnyújtásba és gondozásba beletartozik a háztartási segítségnyújtás, a felügyelet biztosítása közben pedig újságnézegetés, beszélgetés, játék, vagy akár lakáson kívüli ügyintézés. Célunk az önálló életvitel segítése minden fogyatékos ember esetében – mondta a gondozónő, aki hozzátette, azért választotta ezt a szakmát, mert szeretne segíteni a fogyatékos embereken. – Szeretek velük foglalkozni: kedvesek, aranyosak és rengeteg szeretetet adnak. Általában nehezen fogadnak el, de ha ez megtörténik, nagyon tudnak ragaszkodni. Néha olyanok, mint a gyerekek: még ötvenévesen is állandó kérdésük a miért – mondta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!