Ugrás a tartalomra

Folytatódik az országosan egyedülálló úszóverseny-sorozat Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. március 20. szerda 13:48
Huszonharmadik alkalommal rendezik meg Miskolcon a víz világnapja alkalmából tartott nemzetközi úszóversenyt a hétvégén. A szombaton kezdődő kétnapos megmérettetésen négyszázötven sportoló vesz részt.
Korábbi felvétel

A verseny rendezője a Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezete, a B.-A.-Z. Megyei Úszó Szövetség és a Miskolci Sportiskola. A szervezők kedden sajtótájékoztatón mondták el a részleteket.

Deák Bárdos Mihály, a Miskolci Sportiskola szakmai vezetője úgy nyilatkozott, dupla jelentősége van a kétnapos versenynek. – A rendezvény sportszakmailag is fontos, ugyanakor víz világnapjára is felhívja a figyelmet. A versenyt 1997-től rendezik meg, a megnyitót az első szám után tartják a Kemény Dénes Városi Sportuszodában.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Miskolc város önkormányzata a sportot stratégiai ágazatként kezeli. Nincs még egy olyan magyar város, ahol négy általános iskolai évfolyam számára biztosítanának térítésmentes alapoktatást. A víz világnapjához sehol máshol nem kapcsolódik úszóverseny, csak Miskolcon.

Fotó: Juhász Ákos

Hölcz Péter, a Miskolci Sportiskola versenyigazgatója, a B.-A.-Z. Megyei Úszó Szövetség főtitkára kiemelte: már két héttel ezelőtt le kellett zárniuk a jelentkezéseket, akkora létszám gyűlt össze. Négyszázötven versenyző áll majd rajtkőre, ebből mintegy hetvenöt miskolci. Harmincnégy versenyszámban harmincnégy hazai klub méri össze tudását, de érkeznek résztvevők Szlovákiából és Romániából is. Több mint kétezer-ötszáz rajt lesz. A négy úszásnem szinte teljes versenyprogramja szerepel majd - lesz ötvenméteres és ezerötszáz méteres úszás is. Száznyolc eredményhirdetés lesz a két nap alatt.

Kiss Attila, a B.-A.-Z. Megyei Úszó Szövetség elnöke elmondta, biztos benne, hogy a hagyományokhoz híven ismét színvonalas versenyen vehetnek részt a sportolók. – Ez egy érett verseny, ami mindig biztonságot jelent számomra: a szervezés jó kezekben van. Ráadásul jóval fiatalabb korosztályban jelennek meg azok az eredmények, amik egy idősebb korosztály csúcsai voltak korábban – mondta az elnök.

Fázold Ádám, a Magyar Hidrológiai Társaság tiszteleti tagja a verseny céljait említette. – Az ENSZ 47. közgyűlése 1992-ben március 22-ét azért nyilvánította a víz világnapjává, hogy ráirányítsa a figyelmet a víz védelmének fontosságára és nemzetközi jellegére. Az elért eredményekkel viszont még nem lehetünk teljesen elégedettek. Ezeket tovább kell fejlesztenünk, továbbra is foglalkozni kell a víz meghatározó szerepével – fogalmazott Fázold Ádám.

Sallai Ferenc főszervező, a Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezet alelnöke úgy fogalmazott: már mindenki számára evidencia, hogy ha a természetvédelem területén átülő eredményt akarunk elérni, a közgondolkodást kell gyökeresen megváltoztatni. Ebben is a víz védelmére, szeretetére való nevelés a legfontosabb, amit már gyermekkorban el kell kezdeni. – 1997-ben az első versenynek a Diósgyőri uszoda adott otthont. Két évvel később már Szlovákiából, Romániából, Ukrajnából is meghívtunk versenyzőket demonstrálandó, hogy a víz nem elválaszt, hanem összeköt bennünket. 2010-ben megépült az új városi sportuszoda, 2013-tól kétnaposság bővült a rendezvény - tette hozzá.

Szabó László, a Miskolci Sportcentrum Kft. létesítményvezetője elmondta, ezen a hétvégén az úszóközönség számára nem lesz nyitva az uszoda. – Szombaton az úszóversenyek után fél 9-től a miskolci vízilabdacsapat mérkőzik meg az egrivel, majd másnap folytatódik a víz világnapi úszóverseny-sorozat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!