Ugrás a tartalomra

Folytatódtak a bíróságtörténeti kutatások a Miskolci Törvényszéken

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 20. csütörtök 14:15
A kiállítás júliustól a Miskolci Törvényszéken tekinthető meg.

A Miskolci Törvényszék az elmúlt években is fontos feladatának tekintette a bíróságtörténeti emlékek gyűjtését, ápolását és azok méltó módon történő bemutatását a téma iránt érdeklődő közönségnek. A kutatómunkát az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Ráth György bírósági történelem és hagyományápolás pályázat által támogatta. A törvényszék – a pályázat adta lehetőséggel élve – kezdte el feltárni Borsod-Abaúj-Zemplén megye egykori bíróságainak történetét, a jogászi hivatás kiemelkedő képviselőinek életútját. 2018-ban ez a munka az Edelényi Királyi Járásbíróság múltjának bemutatására koncentrált, azonban a kutatások során nyilvánvalóvá vált, hogy még számos értékes adat, tény fekszik el a bírósági irattárak polcain, levéltárak archívumában.

A kutatás idén az egykori Gömör és Borsod vármegyéket: a Szentpéteri és a Putnoki Királyi Járásbíróságot, valamint az Ózdi Járásbíróság történetét érintette.

Mint ismert, hazánk az I. világháborút lezáró békediktátum következtében északi területeinek jó részét elveszítette, és a területi változások, az országhatárok átrajzolása, az 1945 utáni események az itt működő bíróságokra is nagy hatással voltak. Egyes szervezeti egységek, mint a Kassai ítélőtábla határainkon kívül rekedtek, más bíróságok, mint a Szentpéteri és a Putnoki Járásbíróság illetékességi területe vagy ügyforgalma oly mértékben lecsökkent, hogy e bíróságok fenntartása szükségtelenné vált, helyettük más városban – az 1950-es években gyors fejlődésnek indult Ózdon – alapítottak bíróságot.

E történelmi folyamatok hatásainak bemutatása, az egykori királyi járásbíróságok emlékezetének megelevenítése a célja a törvényszék által szervezett kiállításnak és konferenciának. Ez utóbbi méltó helyen, Miskolc város egyik legmeghatározóbb történelmi színhelyén, a Diósgyőri várban kerül megrendezésre ez év júliusában.

Az esemény aktualitását fokozza, hogy a Törvényszék épületét 120 évvel ezelőtt adták át a szakma és a jogkereső közönség számára, 110 éves a város törvényhatósági joga és 100 évvel ezelőtt indult el a jogászképzés Miskolcon. E jeles évfordulók is mutatják ezeréves jogállamiságunk eredményeit, melyek megőrzése mindannyiunk felelőssége.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!