Ugrás a tartalomra

Főszerepben a sajt és a lekvár a műhelytalálkozón

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 08. szerda 12:54
Sajt és lekvár témájú helyi termékek műhelytalálkozóját rendezték meg kedden a Megyeháza Szász-termében.

A műhelyfoglalkozást a B.-A.-Z. Megyei Foglakoztatási Paktum hívta életre abból a célból, hogy a megyénk gazdálkodásának egyre tekintélyesebb részét képező helyi termékek előállításával foglalkozó őstermelők, vállalkozások, önkormányzatok segítséget kapjanak tevékenységük sikeresebbé tételében. A rendezvény ezúttal is a Megyei Paktum konzorciumi tagja, a BORA 94 Nonprofit Kft. szervezésében a Megyeháza Szász-termében került lebonyolításra.

A harmadik alkalommal megrendezésre került műhelyfoglalkozás két közkedvelt, mindennapjaink táplálkozásának szerves részét képező, régóta ismert és fogyasztott, szinte minden háztartásban fellelhető termék, a lekvár és a sajt előállításának, piacra juttatásának lehetőségeit kívánta bemutatni. A műhelyfoglalkozás első részében a sajt és lekvár kistermelői előállítási és értékesíthetőségi feltételrendszeréről kaptak tájékoztatást a résztvevők Dr. Joó László hatósági állatorvos tolmácsolásában. Ugyancsak ebben a blokkban az online marketing eszközöket ismerhetett meg a mintegy negyven hallgató, amelyek segítségével sokkal sikeresebben értékesíthetik termékeiket.

A rendezvény második részében neves helyi termelők saját példájukon keresztül mutatták be azt – a buktatókkal és megoldásokkal övezett - folyamatot, amelynek eredményeképpen ma már termékeikkel számos helyen meg tudnak jelenni. A sajt savas, tejszerű ízéhez illenek a gyümölcs édes ízei, legyen szó friss, szárított vagy lekvárnak eltett gyümölcsről. Akár tehéntejből, kecsketejből vagy juhtejből készült a sajt, ízét az édes és sós aromák kombinációja még nagyszerűbbé teszi.

A sajt és lekvárkészítés jól meghatározható biokémiai folyamatok összessége, legyen szó ipari vagy kisüzemi előállításról. Mégis van valami, ami az éléskamrákban a stelázsin lévő terméket megkülönbözteti a szupermarketek polcain lévő tömegterméktől. Ez a valami az igény nagyanyáink világát idéző igazi gyümölcsből készült lekvárok, vagy az istállók illatát, esetleg a füst szagát magán hordozó teljes tejből készült sajtok iránt. A tartósítószerektől, adalékanyagoktól mentes, 100%-ban természetes összetevőkből készült kézműves termékek iránti vágy, és az elhivatottság, lelkesedés és a hagyományok tisztelete. A rendezvény a hallgatóság bevonásával, kötetlen beszélgetéssel zárult.

További hírek

Olvasnivaló