Ugrás a tartalomra

Fűzfás ház – Új, családias otthon fogyatékossággal élőknek Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. március 21. csütörtök 14:20
Egy régi parasztház és a hozzá tartozó gazdasági épület felújításával 12 fogyatékkal élő személy számára alakítottak ki a Baráthegynél egy önálló életvitelt biztosító családias otthont. Az összességében mintegy 60 millió forintból felépült Fűzfás házat szerdán adták át ünnepélyes keretek között.
A Miskolc Televízió riportja

Az első lakók már be is költözhettek a Fűzfás házba, köztük van Tóka János is, aki egy éve dolgozik a Baráthegyi Majorságban. – Mostantól saját szobám is lesz a Fűzfás házban, ahol kedvemre zenélhetek majd. Boldog vagyok, hogy a társaimmal itt tudok barátkozni, együtt fogunk élni – örvendezett a fiatalember.

Juhász Ákos képgalériája

Fogyatékossággal élő embereknek és családjaiknak hozott létre 16 szobás, közösségi térrel is rendelkező házat Miskolcon a Szimbiózis Alapítvány. Egy régi parasztházat és a hozzá tartozó gazdasági épületet újították fel. (A ház egyébként a mellette található óriási fáról kapta a nevét.) Jakubinyi László, az alapítvány elnöke érdeklődésünkre elmondta: jelenleg négyen laknak a házban, de már a jövő héten is érkezik egy új lakó – épül tehát a közösség. – A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez legalább egy féléves folyamat, de reményeink szerint ötven év múlva is élnek majd ebben a házban – mondta, jelezve, hogy hosszútávra terveznek.

Az elnök szólt arról is, hogy az idén 20 éves Szimbiózis Alapítvány a fogyatékossággal élő felnőttek, valamint sérült gyermekeket nevelő családok szociális-foglalkoztatási ellátásának megoldására jött létre. A szervezet olyan peremhelyzetű sérült emberek oktatását, társadalmi integrációját támogatja, akik hátrányos helyzetükből önerőből képtelenek kikerülni. Elsősorban autizmussal élő, értelmileg és halmozottan akadályozott embereknek segítenek.

A régi fagerendás házrészt megtartva kialakítottak egy 40 négyzetméteres konyhát és közösségi teret, ahol akár a házi ünnepségeket is megtarthatják a lakók, kényelmesen elférnek. Minden lakó számára saját szoba áll rendelkezésre, egy kétágyas szobát pedig egy házaspár számára hoztak létre. A házban kilenc fürdőszoba van, az igények szerint lehet földszinti és emeleti-tetőtéri lakrészt választani. A padlástérben két kisebb szobát és egy fürdőszobát alakítottak ki, itt élhetnek a majorságba érkező önkéntesek.

A Fűzfás ház építését húsz cég, illetve szervezet támogatta, az alapítvány hitelkerete terhére finanszírozta az építkezést. A beruházás összességében 60 millió forintból valósult meg.

Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az átadón kiemelte: a fogyatékossággal élők csak akkor tudnak eredményes önálló életet élni, ha van mögöttük egy olyan közösség, mint a Szimbiózis Alapítvány. Ez a támogatás a kormányzat szándékával, fogyatékosügyi politikájával teljesen összhangban van – mutatott rá.

Hozzátette: a kormány szándéka az, hogy a nagy létszámú intézmények helyett kisebb lakóotthonokban éljenek a fogyatékos emberek. Fontos, hogy „bevonjuk a munka világába és az önálló élet felé vigyük” őket – hangsúlyozta az államtitkár.

Az alapítvány szakemberei több mint 400 családnak nyújtanak segítséget, sokféle szolgáltatással. Vannak, akik napközben itt tevékenykednek, a gazdaságban lett munkájuk és fizetésük is. Az elmúlt 20 évben a majorságban sokat tettek azért, hogy a fogyatékkal élők bizonyos fokig önálló életet élhessenek. Kiss János alpolgármester úgy fogalmazott: egy közösség erejét megmutatja az is, hogyan tud gondoskodni azokról, akik támogatásra szorulnak, akiknek nehézségekkel kell megküzdeniük. – Úgy gondolom, az összefogás szép példája ez a ház – húzta alá.

Az alapítvány és gazdasági egysége 285 embert alkalmaz, akik háromnegyede fogyatékossággal élő. Támogatják a sérülteket nevelő családokat és a fogyatékossággal élő felnőttek önálló életviteli törekvéseit; évente mintegy négyszáz embert segítenek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!