Ugrás a tartalomra

Generációk underground zenei ízlését alakították

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. január 29. szerda 18:55
Az idén húsz éves Elektróger partysorozat alapítóival, Batta Lászlóval (Astro) és Bordás Gáborral (Bordee) beszélgettünk.

 

Elektróger 20, Bordee 30 – ennyi éve vagytok jelen az elektronikus szcénában. Honnan indultatok?

Bordás Gábor (DJ Bordee): Én már az általános iskolában is újhullámos, poszt-punk zenéket hallgattam. Tiniként aztán az Ifiházban kéthetente klubesteket szerveztünk, elég nagy sikerrel. Lemezen és kazettán gyűjtöttem a zenéket, ezek ma is szekrényeket töltenek meg otthon. 1993 volt az áttörés éve, ekkor robbant be Magyarországon az elektronikus underground tánczene, Miskolcra pedig részben a Batta-fivérek, Róbert és László jóvoltából tört be. 94-től már rendszeresen szerveztünk acid és house bulikat, például az Avasi Kilátóban is. Ezek komolyan vonzották a mainstreamre nem kíváncsi arcokat: volt ott rokkertől kezdve mindenféle alterarc, olyanok, akiket baromira nem érdekelt a csiricsáré diszkó. Nekem innen indult, utána jött aztán Astro.

Az ezredfordulónál járunk, egy új partysorozat indult Miskolcon. Ez volt az Elektróger, ami csúcsidőszakokkal és szünetekkel, de ma is létezik, márkanév és minőség underground-körökben.

Batta László (Astro): 2000. előtt több kezdeményezés volt, de mi szerettük volna egy név alá gyűjteni, egy sorozatba összefogni ezt az egészet. Nevet és formát akartunk adni neki…

A Belgás srácok most minden bizonnyal kiröhögnének, és szénné égetnének, ha nekik szegezném a kérdést, mégis muszáj feltennem: „de honnan a név”?

Astro: Egy buliban találtuk ki, hogy legyen ugye elektronikus, de underground is a megnevezés. Valahogy így lettünk Elektróger, ami vicces, jópofa, frappáns és könnyen megjegyezhető szóösszetétel.

Bordee: Azt tudtuk, hogy nem akarunk csicsa nevet.

Forrás: Az Elektróger hivatalos Facebook-oldala

A közösség hamar kialakult, az elektrógerek száma szépen gyarapodott.

Bordee: Már az elejétől mozgalomszerű volt ez az egész. Ráadásul a 2000-es években ez a fajta elektronikus zene a csúcspontján volt.

Astro: A technon keresztül a drum and bassig mindenbe belekóstoltunk. A lényeg: egységesen, jobban marketinggel kezdtünk bulikat szervezni. Mivel már ismertek minket, ez a közösség egész gyorsan összeverbuválódott.

Bordee: Szerveztünk aztán Elektróger Majálisokat is, majd a miskolci egyetemi klubba is mi vittünk először underground elektronikus bulit, ami azután hagyománnyá vált. Az egyetemi napokra és a Rocktóberre is hoztunk külföldi fellépőket. Örültek az emberek, hogy végre van egy partysorozat, ami az ő zenei ízlésüket, egy szubkultúrát képvisel. Hiszen ha jobban szétnéztünk, a gagyi diszkó ment csak akkoriban. Nálunk tudták, hogy mire számíthatnak, ha Elektróger bulit hirdetünk.

Astro: Meg aztán akkoriban nagy szó volt, hogy volt saját weboldalunk. De úttörők voltunk abban is, hogy partyfotózás is volt nálunk. Ma ez már persze tök viccesnek tűnik.

Az egész akkor csúcsosodott ki, amikor a Tudomány és Technika Házában olyan dj-kel találkozhattunk, mint Lee Coombs, vagy Meat Katie. Hogyan sikerült ilyen neves fellépőket Miskolcra csábítani? Palotai és Ludmilla pedig rendszeresen visszajáró vendég azóta is.

Bordee: A 2004 utáni években a break-es, törtütemes sztori nagyon népszerű volt. Ennek volt nagy sztárja Meet Katie, aki a Deep Dish-nek is készített remixet. Nagy név volt, ahogy Lee Coombs is. Azokban az időkben tényleg az élvonalat sikerült meghívni, itthonról is. Több százan vettek részt ezeken a bulikon.

Mennyire számított az, hogy komoly visuallal készültetek?

Astro: Erről én gondoskodtam. A videós dolgok mindig érdekeltek, adta magát, hogy ilyesmikkel zsonglőrködjek. A hatás akkoriban szintén nagyon újszerű volt még. Egy idő után már saját műsort készítettünk a zenék alá, állandó kísérőjeként a buliknak. A laptopokkal aztán persze új lehetőségek nyíltak meg előttünk.

Ki merem jelenteni, hogy a 2000-es években hazánk egyik underground központja volt Miskolc nektek köszönhetően. Ez volt a fénykor?

Astro: Mondhatjuk annak, bár akkor minden máshogy működött…

Amennyiben?

Astro: Akkoriban nehezebb volt a zenékhez hozzájutni, a közönség is azért járt a bulikba, hogy új zenéket halljon. Most pedig mi van? Bárki benyúl a zsebébe, és gyakorlatilag ott van minden a telefonján.

Bordee: Ráadásul streamelni is lehet, így akár egy New York-i buliban is ott lehetsz a kanapédon ülve.

A jubileumi évet több eseménnyel is megünneplitek. Február 1. már fix, jön Ludmilla.

Bordee: Igen, lesz egy kis retrospektív az elmúlt 10-15 évre. Mi leszünk a felvezetők éjfélig, aztán Fruzsié a terep. Tervezünk további bulikat, akár a Kilátó is szóba jöhet, majd meglátjuk. De az avasi pincesor szintén nagyon kedvelt manapság, a pezsgésbe igyekszünk mi is bekapcsolódni.

További hírek

Olvasnivaló