Ugrás a tartalomra

Hagyományos matyólakodalom, kárpát-medencei vőfélyekkel

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. november 10. vasárnap 20:29
Borsodi Lakodalmas Napot tartottak Arnóton. A gálaműsorban bemutatkozó vőfélyek ízelítőt adtak a régi és az új hagyományokból is. Emellett néptáncbemutatók, játszóház és lakodalmas bál is várta az Arnótra érkezőket.
Beregi László képgalériái

- Hatodik alkalommal szervezték meg ezt a találkozót, korábban még Borsodi Vőfélytalálkozó néven indult el, most már elmondhatjuk, hogy nemzetközi, határon túli lett. Voltak itt a Kárpát-medence minden részéből, így Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről és Kárpátaljáról is vőfélyek – mondta  Rácz Roland ongai vőfély, aki szerint:

„a vőfélynek a hagyományokat nem szabad elfelejtenie, de tudnia kell beilleszteni a mai korba, és nem szabad megragadni a 18-19. századi verseknél.”

Minden résztvevő a saját tájegységére jellemző szokásokat és egyéniségét hozta el a találkozóra. A nagyszínpadon szentistváni matyó menyasszonnyal és vőlegénnyel lakodalmas műsort láthatott a közönség, amelyben a vőfélyek is bemutatkoztak. Ebben a mennyasszony kikérésétől, a lakodalmi játékokon át a menyecsketáncig szinte minden hagyományt felvonultattak.

 

Vőfélyszalag kikérő Rácz Rolandtól: 

Kedves vendégek figyeljenek ide, jól látom,

mindannyian azt kérdezik, kire.

Rácz Roland vagyok, mondom a nevemet, 

vőfélynek kértek fel most itt engemet.

Az én nevem Roland, mégpedig Rácz,

így lettem én a vőfély srác.

Koldusnak és vőfélynek bot van a kezében,

hogy minden hajlékba bátorsággal belépjen.

Így én arra kérem most az ifjú párt,

hogy kösse fel a botomra vőfélyszalagját,

hogy most már minden kedves vendég lássa,

hogy a vőfélynek itt holnap hajnalig lesz maradása…

- Ez egy remek találkozási pont mindenkinek, hiszen a vőfélyek egymással ritkán szoktak találkozni, legfeljebb a mennyasszonnyal, a vőlegénnyel és a násznéppel. Nagyszerűnek tartom, hogy ebben a globalizált világban ilyen hagyományok még léteznek, és nemcsak az idősebbek őrzik ezt, itt ugyanis tíz, tizenkét éves vőfélyekkel is találkozhattunk – mondta Csöbör Katalin (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő. - Úgy gondolom, hogy ez a rendezvény illeszkedik a kormány családpolitikájához is, hiszen a házasságkötések száma idén októberig megközelítőleg húsz százalékkal nőtt – hangsúlyozta a politikus.  

Néptáncbemutatókkal, népművészeti kiállításokkal, a gyerekeket pedig lagzis játszóházzal is várták Arnótra, ahol az estet a Holdviola együttes élő koncertje és persze lakodalmi bál zárta.

 

További hírek

Olvasnivaló