Ugrás a tartalomra

Halál a vadnai horgász tavon

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 15. szerda 12:25
A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt három férfi ellen a vízi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt – tájékoztatta portálunkat a Miskolci Járási Ügyészség .

Az egyik vádlott 2016 júniusában hónap második felében egy gazdasági társaság vezetőjeként 7 db csónakot bérelt egy másik gazdasági társaságtól azzal a céllal, hogy a Vadna külterületén lévő horgász tavon horgászó személyeknek 1 000 Ft-os napi díj ellenében bérbeadja azokat. A csónakkölcsönzést a vádlott társára bízta, akit gondnoki munkakörben foglalkoztatott. A harmadik vádlott 2017 szeptemberében hónap közepén két férfivel – közöttük a későbbi sértettel – a horgász tavon horgászott, és ehhez kibérelt a csónakok közül egy alumínium anyagú kétszemélyes csónakot, amely nem volt hajózásra alkalmas állapotban, ugyanis a bérbe vett csónak képesítés nélkül vezethető, azonban csak az vezetheti, aki tizennegyedik életévét betöltötte, tud úszni, kellő gyakorlattal rendelkezik, ismeri a hajózási szabályzatot, illetőleg az igénybe vett vízterület sajátosságait. A csónak üzemképességének az is feltétele, hogy elárasztott állapotban is biztosítsa a benne ülők fenntartásához szükséges hajtóerőt, és rendszeresíteni kell hozzá mentőmellényt.

A gondnoki munkakörben dolgozó vádlott ezeket a szabályokat figyelmen kívül hagyta, felszerelés hiányában üzemképtelen állapotban adta használatba a bérbe vevő vádlottnak a csónakot. A csónakot bérlő vádlott a későbbi sértettel horgászat közben szeszesitalt fogyasztott, ittas állapotba kerültek, és az esti órákban a vádlott beevezett a tóba, amely 15 méter átlagos mélységű, de 30 méter legnagyobb mélységű, és a parttól 120-130 méterre kihelyezett bójánál fogott halat, amelyet merítőszákkal akartak kiemelni. Ehhez a vádlott a csónak vezetését átengedte a sértettnek, aki innentől tovább evezett, majd mindketten felálltak a csónakban, az ettől megbillent és felborult, mivel nem voltak gyárilag kialakított légtartályai, elmerült. A mentőmellény nélküli vádlott és a sértett így nem tudtak megkapaszkodni a csónakba, a vádlott a partra úszott, míg a sértett vízbefulladt. Testét másnap a mentőcsoport munkatársai a parttól 120-130 méter távolságban, a tó fenekén találták meg.

Az ügyészség mindhárom vádlottal szemben fogházbüntetést indítványozott.

További hírek

Olvasnivaló