A gazdálkodók szerint közepes vagy jó termés várható, az árakat viszont nem lehet előre megjósolni. A minőséggel az idén sem lesz gond, de a szürethez a munkaerő továbbra is hiányzik.
Még borsos árat kell fizetni a Búza téri piacon a görögdinnyéért. Ezért inkább csak szeletekben veszik a vásárlók az egyik legkedveltebb nyári hűsítőt.
- Szeretjük a magyar dinnyét, súlyra nem különösebben érdekes, van amikor megvesszük a 15 kilósat, de ugyanúgy a 7 kilósat is. A lényeg az, hogy jó legyen. Teljesen mindegy a fajtája, nem válogatunk, és ugyanúgy a sárgadinnyével is így vagyunk – mondja Kalóczki Illés.
A dinnyék most még Olaszországból és Görögországból érkeznek a piacokra és az üzletekbe. A vásárlók azt mondják, ez is jóízű, de igazi zamata csak a magyarnak van. Az import és a magyar görögdinnye is lehet sötétzöld héjú, csíkos, gömbölyű, hosszúkás, magos vagy mag nélküli. A kereskedők szerint az importból származó dinnye is szépen fogy.
- Görögdinnyét árulunk, még magyar dinnye nincsen. Ezek a dinnyék is nagyon finom édesek, hiba nincs bennük, a vásárlók szeretik, visszajárnak érte – mondja Nagy László kereskedő.
Nagy László 3 hektáron termeszt görögdinnyét és fél hektáron sárgadinnyét Hejőbába határában. Idén hektáronként 500 és 1000 mázsa között lesz a innye mennyisége a földeken. Szerinte a hűvös tavasz miatt nagyjából két hetet csúszik a hazai dinnyeszezon.
– A tavasz nagyon melegen indult, utána volt egy csapadékos, több hetes időszak de ez Nagy László szerint a minőséget nem befolyásolja. Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának elnökhelyettese közepes vagy jó termésre számít.
Az elnökhelyettes hozzátette: amíg 20 évvel ezelőtt 300 hektáron termett görögdinnye B.-A.-Z. megyében, addig tavaly már csak 7 hektáron. A magyar gazdák egyébként összesen 4200 hektáron termesztenek dinnyét, ami ötszáz hektárral kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Csaknem 180 ezer tonnás termés várható. Emellett a megszokottnál tovább, szeptember közepéig tarthat majd a dinnyeszezon.