Ugrás a tartalomra

Harminc éves a Bulgárföldi Szolgáltató Központ és Gondozóház

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. december 10. kedd 15:49
2023-ig országszerte megszűnnek a gondozóházak. Miskolcon jövő évtől három, ideiglenes lakhatást biztosító intézmény olvad össze. Az idősek, köztük a bulgárföldi gondozóház ellátottjai is egy felújított épületbe költözhetnek. Az intézmény – ahol naponta 200-nál is több idősről gondoskodnak – idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját.

Lipták Ferencné egy otthoni baleset után maga döntött úgy, hogy otthonba költözik. Két szobatárssal május óta él itt. Büszkén mutatja fia fényképét, aki 4-5 éve dolgozik Németországban, de ha hazajön, az az első az idős asszony elmondása szerint, hogy őt meglátogassa.

Fotó: Juhász Ákos

– Itt, az otthonban nagyon sok szeretetet kapunk. Mondtam is a vezetőknek, hogy úgy szeretnék örökre itt maradni velük – tette hozzá.

Az idősek azonban egy évig lakhatnak itt, ez indokolt esetben újabb egy évvel meghosszabbítható. Étkeztetés, nappali ellátás, bentlakás – a Bulgárföldi Szolgáltató Központban naponta 200 idősről gondoskodnak, például lyukóvölgyi idősekhez is járnak ki gondozók. Harasztiné Tóth Margit, a MESZEGYI Bulgárföldi Szolgáltatási Központ és Gondozóházának intézményvezetője elmondta, a Bertalan utcáig ez a kör az, ahová a gondozónők gyalog, naponta akár 8-9 ellátotthoz is eljutnak, hogy a mindennapi tevékenységükben segítsék őket.

A gondozóház idén 30 éves. Ez alkalomból a legidősebb ellátottakat is köszöntötték.

Kormányzati törekvésre a bulgárföldi gondozóház működése hamarosan átalakul: 2023-ig három miskolci gondozóház összevonását tervezik – mondta el Gúr Péter Attila, a MESZEGYI igazgatója, hozzátéve: egy TOP-programos felújítási sorozat tart a városban. Az átmeneti férőhelyek a jövőben is megmaradnak. A Bársony János utcai épület felújítása már megkezdődött. Ide költöznek jövőre az észak-kiliáni, az Arany Alkony és a bulgárföldi gondozóház ellátottjai. Az új épület összesen 44 idősnek nyújt majd átmeneti szállást.

További hírek

Olvasnivaló