Ugrás a tartalomra

Hírünk az országban: „Miskolcra az Edda sem ismerne rá”

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. július 21. vasárnap 10:55
Alig egy évtized alatt lett az elmaradott, hatalmas adósságállományt felhalmozó Miskolcból hazánk egyik legfejlettebb, legokosabb és legzöldebb városa. Világhírű multinacionális vállalatok települnek a hatalmas ipari parkokba, így ez is hozzájárul ahhoz, hogy minden idők legnagyobb helyi adóbevételét érte el a város – mondta Kriza Ákos polgármester a Növekedésnek adott interjúban. Lapszemle.

Kriza Ákos polgármester egyebek mellett kiemelte az interjúban, hogy tavaly lépte át először a 100 milliárdot a költségvetés, a főösszegét tekintve. A működési célú bevétel elérte a 43 milliárd forintot, a teljes bevétel a 82 milliárdot. Minden idők legnagyobb helyi adóbevételét érte el a város a 15,5 milliárddal, csak az iparűzési adóból 11 milliárd folyt be.

Hozzátette: a városi dolgozók bére több mint 40 százalékkal emelkedett. A működési többlet is pozitív, nem felélni kívánják a bevételeket, hanem felhasználni beruházásokra, fejlesztésekre. A rendészet 685 milliót költhetett a feladatok ellátására. Az uniós pénzből TOP-os, azaz a Területfejlesztési Operatív Program keretében nyolc év alatt 45 milliárd forintból óvodák, bölcsődék, orvosi rendelők újultak meg. Ám lényeges, hogy a legnagyobb fejlesztések a Modern Városok Programon belül valósulnak meg, tehát nem uniós támogatásból, hanem kormányzati finanszírozásból.

– A két program együtt körülbelül 100 milliárd forintot tesz ki. Ezt nyolc év alatt használtuk fel. Lényeges, hogy mintegy 300 milliárd forintos állami támogatásban részesültünk a Modern Városok Programban. Ennek legnagyobb tételét – 240 milliárdot – az M30-as autópálya Miskolc és az országhatár közti szakaszának megépítése jelenti. A program részeként, 1,7 milliárdból újabb térfigyelő kamerák érkeznek a városba, így csaknem 1100 intelligens kamera szolgálja majd a közbiztonságot. Miskolc az egyik legnagyobb nyertese a programnak, melynek keretében folytatódhat a Diósgyőri vár fejlesztése és a Miskolctapolcai fürdő második üteme is megépülhet – sorolta a városvezető.

Utóbbi kapcsán emlékeztetett: Miskolctapolca 8 éve egy feledésbe merült városrész volt, fürdőhelyén romokkal, ma pedig az ország egyik legkeresettebb idegenforgalmi helyszíne lett. Megújul a sétány több mint 600 millióból, és folytatódik a strand- és wellness-fejlesztés, ami a nemzetközi fürdővilág elitjébe emeli ismét Miskolctapolcát. A kormány 12,7 milliárdot biztosít a fejlesztésre, 3 ütemben.

A polgármester kitért arra is, hogy milyen örökséget vettek át 2010-ben a szocialista városvezetéstől, és hogyan sikerült aztán fejlődési pályára állítani a várost. – Az emberek hitét vissza kellett adnunk, hogy Miskolcból még valaha lehet egy modern, élhető város. A büszkeség nem veszett ki az itteniekből – hangoztatta.

Az interjú végén, arra a kérdésre, hogy milyen Miskolcot képzel el 2030-ra, Kriza Ákos úgy válaszolt:

„Ezt három fő pillér köré csoportosíthatom. Az első a megkezdett vagy már belátható távolságba került beruházások, a nagy városrészi fejlesztések befejezése. A második program elemei azon célok mentén fogalmazódnak meg, amelyeknek eredményeként Miskolcon 2030-ra a környezettudatos, vagyis a zöldvárosi létezés és az okosvárossá válás minden feltétele megvalósul. A harmadik pillér pedig egy világos cél mentén szerveződik, és ez nem más, mint az, hogy Miskolc 2030-ra a legbiztonságosabb megyei jogú város kell, hogy legyen Magyarországon. Ám a sikersztori itt nem érhet véget, most nem szabad hátradőlnünk – hangsúlyozta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!