Ugrás a tartalomra

Hosszú távú környezetvédelmi projekt indul országszerte

MTI
Utoljára módosítva
2019. május 31. péntek 14:59
Levegőminőséget javító, 8 éves integrált projekt indul Hungairy címmel az ország 10 településén, köztük Miskolcon is a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. vezetésével.

A projekt 5 milliárd forintos költségvetésének 60 százalékát az Európai Unió LIFE (L'Instrument Financier pour l'Environnement) programja, 40 százalékát pedig állami támogatás fedezi.  Az együttműködésben az Országos Meteorológiai Szolgálat, a belga Flemish Institute for Technological Research, a Mindennapi Kultúráért Egyesület, valamint Budapest, Debrecen, Eger, Kaposvár, Karcag, Miskolc, Pécs, Szolnok és Tatabánya önkormányzata vesz részt.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője, Béres András szerint nem csupán a csatlakozó településeken élő 3 millió érintett miatt kiemelkedő jelentőségű a Hungairy, hanem azért is, mert LIFE-projektént stratégiai célokat szolgál átfogó jellegű intézkedésekkel. Hozzátette, hogy a sikeres EU-pályázatot évekig tartó előkészület előzte meg, a Herman Ottó Intézet ráadásul Európában egyedülálló módon nem csupán környezetvédelmi, hanem természetvédelmi LIFE-projektet is vezethet. A Hungairy a LIFE-projektek harmadik területét, a klímavédelmet is érinti, hiszen kiterjed az energiahatékonyságra, az energiafelhasználásra és a károsanyag-kibocsátásra is.


Riesz Lóránt, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. nemzetközi projektek igazgatóságának vezetője ismertette, hogy a projekt során az OMSZ és a VITO döntéstámogató eszközt fejleszt a települések számára, az érintett önkormányzatok pedig mindezt adatgyűjtéssel segítik. A projekt során folyamatosan megújuló levegőminőségi modellek készülnek, Kaposváron és Békéscsabán új légszennyezettség-mérő állomás épül. Tanácsadói feladatokat ellátó országos ökomenedzser-hálózat jön létre, amelynek tagjai egyebek  között az önkormányzatok levegőminőségi terveinek megújításában vesznek részt, levegőminőségi pályázatokon segítik a településeket, de lakossági szemléletformálással is foglalkoznak a projekt időtartama alatt.

 
A Mindennapi Kultúráért Egyesülettel szervezett rendezvények a közlekedési és háztartási károsanyag-kibocsátások mérséklésére hívják föl a figyelmet, továbbá településspecifikus akciókat és újításokat is terveznek. Több városban új közbiciklirendszer épül, környezetbarát utazást szolgáló alkalmazás készül, Budapesten a rakodási területeket online foglalási rendszerét alapozhatja meg egy új applikáció - tette hozzá Riesz Lóránt.     Kérdésre válaszolva Béres András hangsúlyozta, hogy a projekt a helytelen lakossági hulladékkezelés és fűtési megoldások visszaszorításához is hozzájárulhat, de szeretnék a döntéshozók figyelmét is felhívni, ha szükségesnek látszik a szabályozások módosítása vagy a hatósági eljárások átalakítása. Fontos szempontnak nevezte egyúttal a projekttapasztalatok átvihetőségét országon és az EU-n belül, hogy azokat később más települések is hasznosíthassák.

A várható intézkedések nem csupán felvilágosító és érzékenyítő tevékenységekre korlátozódnak, hiszen az ökomenedzserek egyik fő feladata a kiegészítő források kihasználása, a levegőminőségi célok érvényesítése más pályázatokban. A Hungairy tehát - mint fogalmazott - kapacitásépítő, döntéstámogató, szemléletformáló programként más pályázatok hatékonyabb kihasználásához, a támogatási lehetőségek bővítéséhez is hozzájárulhat.   
A LIFE-program 1992-ben jött létre az EU környezet- és természetvédelmi projektjeinek támogatására. Összköltségvetése a 2014-2020-as uniós pénzügyi ciklusban 3,4 milliárd euró. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!