Ugrás a tartalomra

Idősíkok találkozása – különleges kiállítás nyílt az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. augusztus 23. péntek 14:01
Új, hiánypótló kiállítással várja az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület a látogatókat az Ősfenyő Belépő Látogatóközpontban. A kiállítás központjában a terület kutatástörténete áll, bemutatva az 1830-as években kezdődő és máig tartó feltáró munkát, relációba állítva azzal a sok millió éves geológiai múlttal, amely a terület Európa-hírű egyediségét adja.
Képünk csak illusztráció Forrás: wikimapia.org

Az új kiállítás célja nem az, hogy kiváltsa a terület egyedi értékeinek a megtekintését – mondta el Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a megnyitón –, hanem hogy lehetőség szerint segítsen értelmezni a területen látottakat, miközben emléket állítunk mindazoknak, akik a legtöbbet tették a 19. századtól máig a területért, hiszen ez a csodálatos program, amely ma Ipolytarnócra várja a vendégeket, nem valósulhatott volna meg ezeknek az embereknek az áldozatos munkája nélkül.

Nagy Júlia, az igazgatóság ökoturisztikai osztályvezetője, a kiállítás egyik megálmodója kiemelte: a geológiai túrák után számos kérdést megfogalmaznak a látogatók a terület történetével kapcsolatban, ezekre a kérdésekre igyekszik érthető, egyszerű, szemléletes választ adni a kiállítás. Segít megérteni például, hol helyezkednek el az ipolytarnóci leletek korban a dinoszauruszokhoz vagy a mai emberhez képest, miközben bepillantást kaphatunk a terület egykori és mai kutatóinak munkájába is.

A kiállításon minden kipróbálható: megsimogathatóak a lábnyomok és a bemutatott ősfa, szelfizhetünk az ősállatokkal és többféle játék keretében kipróbálhatjuk, mennyit jegyeztünk meg a látottakból.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!