Ugrás a tartalomra

Igazi példakép, egy élő legenda érkezett Miskolcra

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2020. február 15. szombat 09:34
Emberfeletti a kitartása a komáromi Ironmannek! Szőnyi Ferenc az egyetlen ember a világon, aki kétszer is teljesítette a dupla decaironmant, vagyis hússzoros ironman távot. Ez azt jelenti, hogy 76 kilométert úszott, 3600 kilométert kerékpározott és 844 kilométer futott. Soha nem adott még fel triatlont. Péntek délután pedig Miskolcra jött – a Népkerti Aktív program első vendégeként –, hogy meséljen nekünk ezekről az átlagember számára elképzelhetetlennek tűnő távokról.

Tehetség, ősi erő, kitartás, humor, alázat – ezeket a szavakat írtam fel a füzetembe Szőnyi Ferenc miskolci előadása alatt. Pedig, ha valakinek, neki aztán lehetne oka arra, hogy elszálljon: 2008-as első dupla Ironman versenye előtt egy hónappal még úszni is alig tudott, de abban az évben már harmadikként ért célba a mexikói 10-szeres Ironman versenyen, ahol 38 kilométert úszott, 1800-at biciklizett és 420 kilométert futott. 2010-ben a hússzoros Ironmanen világbajnok volt, 2013-ban harminc napon át harmincszor teljesítette az Ironman-t és lett vb-ezüstérmes. 2017-ben a Himalájában rendezték meg a világ legnehezebb futóversenyét, az 5000 méteres tengerszint feletti magasságban zajló 480 kilométer hosszú Hell Race-t, ahol a három induló közül egyedül Szőnyi Ferenc csinálta végig ezt a brutális távot. Svájcban a tízszeres Ironman Swissultra versenyen, a rossz időjárás miatt a bírók kétszer szakították meg, így a világrekord tervezett megdöntése elmaradt, Ferenc 213 óra alatt teljesített a távot. A verseny még tartott, amikor Szőnyi már öt napja itthon volt. 2019-ben egészen elképesztő dolgot vitt véghez Mexikóban: 76 kilométert úszott, 3600 kilométert kerékpározott és 844 kilométer futott a mexikói húszszoros Ironman triatlon-versenyen, amit nemcsak végigcsinált, hanem második helyen végzett, emellett a világon elsőként teljesítette másodszor is a kíméletlen távot.

Forrás: runnersworld.hu

Azt hinné az ember, aki ilyen távokat teljesít futva, biciklizve és úszva, akinek ilyen kitartása van, az biztos, hogy gyerekkora óta fut, atletizál. Ferenc azonban erre is rácáfol: 43 évesen kezdett futni. „Falun nőttem fel, egész életemben jelen volt a fizikai munka, sokat dolgoztam építőiparba, állattartással, de sportolni sosem sportoltam” – mondja Ferenc. Fél év telt el aközött, hogy először húzott futócipőt a lábára, és aközött, hogy 12 órán keresztül futott, élete első versenyén.

Miben más, mint a többi futó? Hogyan lehet ilyen brutál távokat teljesíteni?

– Nagyon sokat számít a motiváció. Nekem megadatott, hogy a hétköznapokban azt csinálhatom, amit szeretek, ez is sokat számít. Imádom ezt a képességet birtokolni, működtetni, vezérelni. Eleinte volt bennem egy hiúsági kérdés, meg akartam felelni az ideálnak, aztán ez átment képességbe.

Mi játszódik le egy ember fejében, amikor több órán keresztül fut?

– Ez az idő rendkívül alkalmas arra, hogy az elménket kitisztítsuk. Nagyon sűrű életet élek, nagyon sok minden kavarog a fejemben. Most is dolgozom pl. egy könyv megírásán, előadásokat tartok, a versenyekre is mindig mindent én szervezek, és mellette élek, gyermeket nevelek. Sok utómunkát és előmunkát is végzek – kell ez az idő, amikor nem kattogok.

Aki kétszer is teljesíti a hússzoros Ironmant, annak van még hova tovább?

– Az ember keresi a kihívásokat. Egy-egy különleges kaland mindig akad. Ilyen lesz például most az amerikai Monument Valley-i futóverseny is, ahová 19-én indulunk, szombaton pedig már verseny lesz: három egymást követő hétvégén lesz egy-egy futóverseny, majd egy utolsó 100 km-es sivatagi futóverseny. Most ez a legújabb kaland.

Mit mondana azoknak a kezdő futóknak, akik még csak „szenvednek” futás közben, és várják a pillanatot, amikor ez „átkattan”?

– Folyamatosan keresem én is azt a pontot, amikor már nem szenvedek. Minden nap erről szól, hogy elhitetjük magunkkal, egyszer majd jól fog esni. Ami a legfontosabb a következetesség és a rendszeresség, és hogy mindig, minden edzésnek legyen célja. Legyen élményszerű, én mindig kimegyek a városból, mindig új helyszínt keresek – szerintem ez a kulcs.

Szombaton 11 órától lehet csatlakozni Szőnyi Ferenchez egy népkerti futás erejéig.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!