Ugrás a tartalomra

Illegális bulin vett részt Szájer József Brüsszelben

minap.hu/telex.hu
Utoljára módosítva
2020. december 01. kedd 20:10
A Fidesz EP-képviselője már vasárnap lemondott mandátumáról, a botrányra azonban csak kedden derült fény, amikor azt több belga lap is megírta.

Vasárnap jelentette be Szájer József, a Fidesz EP-képviselője, hogy lemond mandátumáról. Lemondását azzal indokolta, hogy egy ideje már lelki terhet jelent számára a napi politikai küzdelemben való részvétel. “Döntésem egy hosszabb ideje tartó gondolkodás végére tesz pontot. A lemondás nincs összefüggésben az európai színtéren most zajló, minden eddiginél ádázabb küzdelem tartalmával. A mostani vitában egyetértek a magyar kormány álláspontjával, azt támogatom” - írja a Telex.

Kedd délelőtt aztán két belga lap, a Dhnet és a HLN is saját forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy a brüsszeli rendőrök péntek este egy szexpartit kapcsoltak le a kijárási korlátozások megszegése miatt. A cikkek szerint az eseményen 25-en vettek részt, főleg férfiak. Orgiaként jellemezték az eseményt. Arról is írtak, hogy a helyszínen volt egy azóta lemondott magyar EP-képviselő. A lapok szerint ő megpróbált elmenekülni a helyszínről, de a rendőrök elkapták.

Megerősítették

Néhány órával később, kedd délután Szájer József közleményt adott ki, melyet az országos hírportálok többsége közölt. A közlemény lényege ez volt: “A belga sajtóban ma megjelent egy újsághír egy pénteki brüsszeli házibuliról, amelyen jelen voltam. A rendőrségi igazoltatás után jeleztem, hogy képviselő vagyok, mert igazolvány nem volt nálam, a rendőrség az eljárást lefolytatta, szóbeli figyelmeztetésben részesítettek, majd hazavittek. Kábítószert nem fogyasztottam, a rendőrségnek helyben felajánlottam, hogy készüljön hivatalos teszt, de ezt nem tették. A rendőrség szerint extasy tablettát találtak. Az nem az enyém, arról hogy ki és miképp helyezte el nincs tudomásom. A rendőrségnek erről nyilatkozatot tettem." Szájer a közleményben bocsánatot kért, hogy megszegte a kijárási korlátozásokat, és kérte a családját, a munkatársait, választóit, hogy az elmúlt harminc év odaadó és kemény munkájának tükrében értékeljék a személyes botlását.

Ezután nem sokkal jelentette meg a történettel kapcsolatos közleményét a brüsszeli ügyészség is. Ebben beszámolnak arról, hogy pénteken este fél 10 körül a rendőröket egy olyan bulihoz riasztották, amelynek résztvevői a szomszédok szerint megsértették a járványügyi korlátozásokat. A helyszínen a rendőrök körülbelül 20 embert találtak, akik között két diplomáciai mentességet élvező ember is volt. Rajtuk kívül az egyik résztvevő, az 1961-es születésű S.J. az ereszcsatornán próbált meg elmenekülni a helyszínről, ezt egy járókelő vette észre. A férfi az ügyészség szerint menekülés közben megsérülhetett és véresek voltak a kezei, a hátizsákjában pedig kábítószert találtak a rendőrök. Mivel S. J. nem tudta magát a helyszínen igazolni, a rendőrök hazakísérték, ott került elő a diplomata útlevele, ami alapján azonosítani tudták. A Telex hírportál kérdésére a brüsszeli ügyészség megerősítette, hogy a közleményben szereplő S.J. nem más, mint Szájer József. Kerestük Szájer Józsefet, de az irodája szerint nem kívánt nyilatkozni.

Pártreakciók

Az üggyel kapcsolatban közlemény adott ki a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja is, melyben azt írják: “Szájer József helyes döntést hozott, amikor lemondott Európai Parlamenti képviselői tisztségéről. Az egyedüli helyes döntést hozta meg. Döntését tudomásul vesszük, mint ahogy tudomásul vesszük azt is, hogy bocsánatot kért családjától, a politikai közösségétől és a választóktól.”

A többi párt is reagált a botrányra. A Demokratikus Koalíció Facebook-oldalán azt írta: „Előbb Borkai, most Szájer. Úgy tűnik, hogy a fideszesek mind ilyenek: drogos csoportos szexorgiákra járnak, miközben otthon várja őket a feleségük, meg a gyerekük.” 

A Jobbik a Fidesz november 29-i posztját osztotta meg, amelyben köszönetet mondtak az EP-mandátumáról lemondott Szájer Józsefnek ezzel a kísérettel: az „orgia, kábítószer, prostituált” hashtagek kíséretében.

A Momentum Mozgalom úgy reagált, hogy „Szájer József botránya a Fidesz teljes erkölcsi csődje!” A párt elfogadhatatlannak tartja, hogy „amikor naponta dönt újabb és újabb csúcsokat a koronavírus áldozatainak a száma, és Európa-szerte súlyos korlátozásokra van szükség az emberéletek megóvása érdekében, akkor egy politikus a törvényen felülinek gondolja magát. (…)

„nem ez az első eset, hogy kiderül a Fidesz képmutatása: kokainozás abban a pártban, amelyik a drogproblémát drákói szigorral akarja megoldani. Prostituáltakkal jachtozás abban a pártban, amelyik a család szentségéről és a keresztényi élet felsőbbrendűségéről beszél. Illegális orgián való részvétel korlátozások alatt annak a pártnak a képviselőjeként, amelyik hónapokig semmit nem tett, hogy felkészítse az országot a vírus második hullámára. Ezek a példák azt mutatják, hogy a Fidesznél valójában szó sincs keresztény-konzervatív értékrendről, az csak a közpénzek rendszerszintű ellopásának, a gátlástalan hatalomkoncentrációnak a selyempapírba csomagolása” – áll a párt közleményében.

Az MSZP csak néhány névvel reagált a Fidesz botrányára.„A Fidesz valódi családpolitikája: Borkai Zsolt, Kaleta Gábor, Szájer József” – fogalmaz a párt közleménye. Mellette azt latolgatták, mit fog szólni mindehhez Gulyás Gergely a kormányinfón?

Már biztosak lehetünk abban, hogy Szájer József lemondása valóban „nincs összefüggésben az európai színtéren most zajló, minden eddiginél ádázabb küzdelem tartalmával.” A gyors távozás oka ugyanis egy illegális brüsszeli, drogokkal megfűszerezett orgia, amelyen részt vett az egykori EP-képviselő.
Az látszik, hogy Borkai Zsolt és Kaleta Gábor ügye után ezt az esetet is el akarta titkolni a Fidesz. Azonban most, hogy kiderült Szájer József lemondásának valódi oka, így felmerül a kérdés: belefér a Fidesz kereszténynek nevezett értékrendjébe, hogy tagja legyen egy drogos orgiákra járó bukott politikus, aki egyébként a gránitszilárdságú Alaptörvény egyik szerzője?
Szájer József a dicstelen távozásával bebizonyította, hogy ő sem több mint egy bort ivó és vizet prédikáló álkeresztény fideszes politikus - írják.

 

Az LMP is közleményt adott ki a hírek megjelenése után. „A Szájer-ügy rámutat, itt lenne az ideje, hogy a Fidesz tisztázza, mennyire illik bele a magukról alkotott hazug képbe, egy a járvány időszakban az ereszen lemászva menekülő EU parlamenti képviselő képe? Magukra nézve, mennyire tartják fontosnak az általuk oly sokszor hangoztatott keresztényi családmodellt, a szabályok betartását, az LMBTQ emberek elfogadását. A Fidesz a saját embereire is rákényszeríti, hogy hazugságban éljenek. Ennek véget kell vetni!” – írta Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!