Ugrás a tartalomra

Ismerős Arcok a Gárdonyiban

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 12. csütörtök 18:50
Az Ismerős Arcok zenekar szeptember 22-én újból Miskolcon lép fel. Korábban azt nyilatkozták a srácok, hogy bárhová szívesen mennek, ha hívják őket. Most is szívesen fogadták Miskolc invitálását és a Gárdonyi Géza Művelődési Ház parkjában fognak koncertezni. Ez a rendezvény tökéletesen illeszkedik az idei 20 éves jubileumi koncertturné sorozatba.

Korábban már többször szerepelt a csapat a Becherovka Miskolci Farsangon, ahol különleges atmoszférában és szeretetteljes fogadtatásban volt részünk a fiúknak. Vajon mi a helyzet, ha egy-egy szervezet (legyen az politikai vagy egyéb) kéri fel a zenekart? Szoktatok szelektálni?

- Az Ismerős Arcok zenekar sosem szervezeteknek játszik, hanem minden magyar embernek. Kivételt képeznek azok a jótékonysági szervezetek, alapítványok, egyesületek, amelyek egy jó ügy, vagy nemes cél érdekében keresik meg a zenekarunkat. Éves szinten 2-3 alkalommal vállalunk jótékonysági fellépést is.

A zenekar országos ismertségnek örvend. Pedig a csapat zenéjét ritkán játsszák a rádiókban. Honnan ismerik a rajongók a zenéteket. Mi a titka a média ellenszél ellenére az ismertségeteknek, sikereiteknek? 

- Ez szerencsére ma már nem teljesen van így. Korábban tényleg nem játszották a zenénket, viszont a közelmúltban változás történt e tekintetben, és az elmúlt időszakban már a Petőfi, a Kossuth főadók mellett a Rock FM, a Karc FM és számtalan vidéki rádió is felvette a dalainkat a műsorkínálatába. Ehhez mindenképpen szükséges, hogy a rádió ne csak kereskedelmi célokat szolgáljon, ahol a dalokat selector válogatja, hanem önálló zenei szerkesztőkkel is rendelkezzenek, akik jó füllel veszik észre az értékes, hallgatható műfajban dolgozó előadókat is. Az Ismerős Arcok egyébként 20 év alatt több ezer koncertet adott, elkészített 11 albumot és 5 DVD-t, így nem mondhatjuk, hogy ismeretlenek lennénk a magyar zenei életben. 

Ennek ellenére napjainkban is tapasztalhatjuk, hogy sokan nem hallottak még a csapatról... 

- Akiket érdekel, azokhoz eljut a zenénk. Az internet is növelte a népszerűségünket, hiszen a videó és zenemegosztó oldalak mellett, a saját weblapunk is egyre látogatottabb és a közösségi oldalunk tagjai is 75 ezren vannak! De gyakran szájhagyomány útján is terjed a jó hírünk.

Nyerges Attila a magyar kultúra napján a kultúrateremtő tevékenysége elismeréseképpen Államtitkári Elismerő Oklevelet kapott Fekete Pétertől, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárától - nem megszokott dolog, hogy egy rocker ilyen kitüntetést kap... Ezt te miként kezelted? Megtiszteltetés?

- Természetesen az és mindenképpen megtisztelő, hiszen egy ilyen elismerésben benne van a 20 évünk minden öröme és bánata, munkája és erőfeszítése, minden megtett kilométere, a sok százezer könnyes és ragyogó szempár, valamint a szűnni nem akaró taps is.

Vajon Fekete Péter rajongó? Volt már Ismerős Arcok koncerten?

- Minden bizonnyal igen, hiszen szinte ismerősként üdvözölt a díjátadó ünnepségen. Nagy felelősség egy politikusnak úgy átadni egy elismerést, hogy azt sem tudja kinek és miért adja. Biztosra vesszük, hogy az államtitkár úr alaposan “felkészült” belőlünk. Szerencsére mára már nem ciki, hanem inkább menő dolog, ha valaki Ismerős Arcokat hallgat.

Hol tartod az oklevelet-kintüntetést?

- Az oklevelet az egyéb szakmai elismerések és díjak mellett - a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetés mellé tettem.

Úgy hírlik, a koncertek előtti feltöltődés része az elvonulás olyan helyre, ahol még térerő sincsen…

- Igen, gyakran szeretek a családi tanyán, egy gyógyfürdőben, vagy éppen egy történelmi borvidéken feltöltődni, pihenni és ráhangolódni a következő előadásra. De az sem ritka, hogy fakanalat ragadok, hiszen köztudott, hogy elég jó szakács is vagyok, nem csak dal és szövegíró.

Melyik volt az eddigi legemlékezetesebb koncert? Van-e valamiféle rituáléja, bevett szokása a csapatnak koncertek előtt vagy alatt?

- Mindegyik koncert emlékezetes marad, amit a 20 év alatt megéltünk, legyen az egy kis klub vagy egy több tízezres létszámú városnapi esemény, hiszen közben beutazzuk a Kárpát-medencét és csodálatosabbnál csodálatosabb helyszíneket  és embereket ismerünk meg. Számunkra ez jelenti a munkánk és küldetésünk célját, valamint az, hogy “nyomot hagyjunk” magunk mögött. A rituálé többnyire az, hogy mindig megfogadjuk az öltözőben, hogy egy oltári jót zenélünk, ami így is szokott lenni... 

Terveznek-e nem Kárpát-medencei koncertet az idén?

- Az Ismerős Arcok muzsikája elsősorban a Kárpát-medencében talál értő fülekre. Az idei évben az országhatáron belül és a környező országok magyarlakta településein koncertezik a zenekar, de nem kizárt, hogy a jövőben újból az Egyesült Államok vagy Európa olyan országai felé vesszük az irányt, ahol jelentős számú magyar közösség él és vár bennünket.

További hírek

Olvasnivaló