Ugrás a tartalomra

Játék és tánc a Szent István téren (Képgalériával!)

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. március 15. péntek 16:01
Március 15-én egészen délután 4-ig programokkal, dallal, tánccal, huszárpróbákkal várták az érdeklődőket a ’48-as családi napon.

Az elmaradhatatlan huszártábor mellett a gyermekek ügyességi versenyeken vehettek részt, táncot tanulhattak, de voltak népzenei koncertek, valamint kihagyhatatlan hagyományos magyar gasztronómiai finomságok is.

Végh Csaba képgalériája

Sőt a sorskereket megforgatva megtudhattuk azt is, mi lett volna belőlünk a szabadságharc idején.

Hagyományőrzők mutatták be, milyen lehetett az 1848-as huszárok, honvédek élete. A gyermekek nyeregbe is pattanhattak. A 48-as toborzón a katonai tábor területére a besorozott újoncok léphettek csak be. A kiképzés alatt fegyverrel menetelni, sorakozni, katonanótákat énekelni tanultak. A kiképzés végén pedig az újoncok készen álltak arra, hogy Kossuth seregéhez csatlakozzanak.

Az akadálypályán is játék várta a fiatalokat: egyszerre két játékos indult, lovon és zászlóval a kezében, egy hídon kellett átkelniük, majd átverekedni magukat az osztrák katonák sorfalán. A versenyben az nyert, aki előbb tűzte ki a várra a nemzetiszínű lobogót.

A már kiképzett katonák fegyvermásolatokkal, egyenruhában, őrségben álltak az őrbódé előtt, miközben a szülők fotókat készíthettek róluk.

A ’48-as sorskerék, a fotó anzix és a tábori nyomda mellett vásár és mesterségbemutatók is várták az érdeklődőket.

A Szinvavölgyi Néptáncműhely és a Tényleg Zenekar is egész nap várta a táncolni vágyókat a téren. A toborzó és palotás fergeteges hangulatáról a fantasztikus táncosok gondoskodtak.

További hírek

Olvasnivaló