Ugrás a tartalomra

Jókai, a mesés lakótelep

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. augusztus 26. hétfő 13:34
A jóízű történet egy „ládikából” kerül elő a Jókai Szombaton az árnyas fák tövében a Sebaj Színház előadásában. A tapsot követően nemcsak a mesét, hanem az egész délutánt véleményezik a gyerekek:

- Nagyon tetszett! Főleg a lézerharc – kiáltja egy tizenéves fiatalember, miután hazafelé indulnak. A néhány évvel fiatalabb lánytestvére sem hagyja szó nélkül: - Én is mindent kipróbáltam. Szinte mindent. Kavicsot is festettem, és perecet is sütöttem, az óriás kifestő is nagyon jó volt.

- Nagyon jók ezek a rendezvények – ezt már az édesanyjuk mondja. – Biztosan itt leszünk a szeptemberin is.
És bár közeledünk a rendezvény végéhez, a délután 5 órához, nagyon lassan szedelőzködnek a Jókai lakótelep lakói. Nem is csoda, hiszen a nyári melegben kényelmes ücsörögni a napozóágyakban – majdnem valóban olyan érzés, mintha az ember egy tengerparton pihenne.

A Jókai Szombat rendezvénysorozat szervezői idén nyárra egy óriás homokozót álmodtak a lakótelepre, amelyhez tengerparti díszlet is tartozik. A látványosság hetek óta örömet okoz a kisgyermekes családoknak, akik gyakran komoly homokozószettel felszerelkezve érkeznek. Most szombatra azonban további autentikus tengerparti hangulatelemek jelentek meg: pálmafák és kagylóhéjak. A homokozóban homokvárépítő-versenyre lehetett nevezni, a „parton” pedig igazi nyüzsgés volt: óriás kifestő, kavics- és kagylófestés, horgászat, buborékfújás, papírhajó-hajtogatás a Minőies Alapítvány jóvoltából.

Vizeskedésre várták a gyerekeket a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület kézműves kuckójában is, ahol nemezelni lehetett és csuhéból virágot készíteni. A játszóparkban pedig – akár családostul – ügyességi játékokat lehetett kipróbálni. A lézerharcot a Háromkő Egyesület szervezése alatt működő „Jó a Jókain” program hozta.

A délután csúcspontja kétség kívül a fürdőzés volt – ha nem is a tengerben, de mindenképpen a habokban a miskolci tűzoltók segítségével. Ezenkívül forró, latin dallamok töltötték meg a teret a Latin Projekt jóvoltából.

Az új kenyér ünnepét követően a híres miskolci perec sajátos változata került a Jókai Szombat sütőibe. A ropogós pereceket ki-ki maga hengergette, formázgatta - és ette meg még melegében a Kis-Hortobágy Major pavilonjában.

- Kiválóan mutatja a Jókai Szombat a közösség erejét. Azt, amikor egy közösségben pihentetően, ugyanakkor kreatívan és aktívan, együtt a barátokkal, ismerősökkel, szomszédokkal jól esik eltölteni egy kellemes délután. Kifejezetten jó látni a mosolyt a gyermekek, a szüleik és a nagyszülők arcán. És kimondottan örülök annak, hogy az újításunkat, a „tengerpartot” is befogadták, használják, élvezik az itt élők – mondta a Jókai lakótelep önkormányzati képviselője Kiss János alpolgármester.

- Olyan döntést kell hoznunk pár héten belül, amely a most itt boldogan játszó kisgyermekek jövőjét is meghatározza.  Az ezekkel a boldog gyerekekkel biztos alapokra építkező, erős Miskolcot látom magam előtt. Hiszek a Jókai-közösséghez hasonló közösségek erejében – fogalmazott Alakszai Zoltán a FIDESZ-KDNP polgármester-jelöltje, aki folyamatosan keresi fel a város lakóit.

További hírek

Olvasnivaló