Ugrás a tartalomra

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

Utoljára módosítva
2019. május 15. szerda 08:46
A fenti idézet a Föld Napja mozgalom egyik jelmondatává vált, és ennek jegyében folytatja regionális szemléletformáló tevékenységét az idén 16 éves Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány. Mindannyian felelősek vagyunk bolygónk állapotáért és jövőjéért. Életünk és munkánk szinte minden területén tehetünk valamit azért, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat, óvjuk közvetlen környezetünket.

Mint Lenkey Pétertől, a szervezet szakmai vezetőjétől megtudtuk nemrég zárult le környezetvédelmi jeles napokhoz kötődő lakossági figyelemfelkeltő kampányuk Miskolcon, melynek során a kiemelt napokon külön programokkal várták a szemléletformálásra nyitott lakosokat a Szilágyi Dezső utca 17. szám alatt péntekenként nyitva tartó Biovásárban.

„A környezetvédelmi jeles napok képesek rávilágítani a figyelmet globális és lokális környezeti problémáinkra és aktívabbá tenni a helyi lakosságot. Decemberben zöld karácsonyi tippeket osztottunk meg vendégeinkkel: ne ajándékozzunk fölösleges dolgokat, csökkentsük a csomagolást, használjunk led-világítást, ételeinket készítsük helyi alapanyagokból.

Február 27. a jegesmedvék világnapja, célja, hogy felhívja a figyelmet a jegesmedvék egyre nagyobb kihívásokkal szembesülő életére felmelegedő bolygónkon. A jegesmedvék populációja folyamatosan csökken, a környezetszennyezés, a klímaváltozás és az orvvadászat miatt. Számunkra a legfontosabb, hogy kis lépésekkel mi magunk is tegyünk a klímaváltozás ellen: csökkentsük a széndioxid kibocsátást a fűtés, az energiafelhasználás, a közlekedés megváltoztatásával.

Március 6. a nemzetközi energiahatékonysági nap idén is rávilágított arra, hogy a háztartások energiahatékonysága apró odafigyeléssel mennyire növelhető, például elektronikai beszerzéseink tudatosabb használatával.

A Föld napja április 22. - ezen a napon a Vadasparkban is megjelentek alapítványi önkénteseink, hogy bemutassák az ökológiai gazdálkodást, a bioélelmiszereket, és a klímatudatos életmódot.  Április 26-án pedig a Biovásárban kampányoltak a jeles nap kapcsán, azzal a céllal, hogy mindennapi cselekvési mintákat mutassanak be a túlfogyasztás, az éghajlatváltozás ellen: hogyan lehet zöldíteni környezetünket, komposztálni, hulladékot csökkenteni, zölden közlekedni, csomagolásmentesen vásárolni, környezetbarát tisztítószereket használni.”

A kampánynapokon a felnőtteket a kampányüzenetek mellett lakossági tanácsadással, a gyerekeket pedig tematikus játszóházzal is várták az alapítvány önkéntesei. A szemléletformáló projekt az Agrárminisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!