Ugrás a tartalomra

Kiderült, miért nem romlanak a kecskék fogai

hirado.hu
Utoljára módosítva
2019. június 25. kedd 21:26
A kecskék számára teljesen normális, ha földet és homokot esznek „köretnek” egy kiadós, fűvel és növényekkel teli étkezéshez, de ezek folyamatos ropogtatása ellenére sem tűnik úgy, hogy foguk kopna.

Kutatók, hogy ennek utánajárjanak különféle homokokkal teli füvekkel, növényekkel etettek 28 kecskét fél éven keresztül. Három hónap után a kutatócsapat megvizsgálta az állatok gyomortartalmát CT-n keresztül, majd hat hónappal később levágták őket, és az emésztőszerveik tartalmát elemezték. A CT és a boncolás után azt látták, hogy a homok nem egyenletesen oszlott el a kecskék beleiben, úgy tűnt, az inkább az alsó gyomorban gyűlt össze – olvasható a thesciencemag.org oldalán.

A kecskéknek, csakúgy, mint a teheneknek és más kérődző állatoknak összetett gyomruk van: a nagyobb falatok a gyomor felső részébe kerülnek, ahonnan azokat visszaöklendezi az állat kérődzésre. A kisebbek egyenesen valamelyik alsóba mennek, ahol viszont egyből elkezdődik az emésztés.

Mivel a homok az alsó gyomorba süllyed, távozik a salakanyaggal, így sosem tér már vissza a szájba rágásra. Ez azt jelenti, a felső gyomor segíti homokmentessé tenni a füvet és a növényeket megvédve a kérődzőket a foguk kopásától. Habár ezt a kísérletet kecskéken végezték el, a tudósok azt mondják, ez megmagyarázhatja, hogy a kérődző tehenek, őzek és zsiráfok fogai miért vannak hasonlóan jó állapotban.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!