Ugrás a tartalomra

Kire, mire figyeltek a felfedezett kamerák, mikrofonok?

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. szeptember 03. csütörtök 10:13
A Velünk a Város frakció abban bízik, érdemi válaszokat kapnak, miért volt szüksége a korábbi városvezetésnek a közvetítő rendszer részét nem képező eszközökre a közgyűlési teremben.
Fotó: Juhász Ákos

Még mindig nem érkezett az előző városvezetéstől válasz azzal kapcsolatban, hogyan kerültek a közgyűlési terembe és milyen célt szolgáltak azok a kamerák és mikrofonok, amelyek nem képezik részét a közvetítőrendszernek – mondta Szopkó Tibor, a Velünk a Város önkormányzati képviselője szerdai sajtótájékoztatóján. 

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a politikus által említett eszközöket egy bejárás során fedezték fel. Mivel ezekkel kapcsolatban korábban semmilyen tájékoztatás nem történt, ráadásul azok létét a jelenlegi vezetés aggályosnak találta, még a múlt pénteki közgyűlés előtt leszerelték mindet. 

Szopkó Tibor azt mondta, frakciójukat nagyon meglepte az eszközök léte, melyek ráadásul szakemberek szerint valahová máshová továbbíthatták a felvételeket. 

– Ezek az eszközök olyan jó minőségűek, hogy segítségükkel a teremben zajló minden beszélgetést és történést rögzíteni lehetett. Ami pedig még aggályosabb, hogy mivel ez a két mikrofon és a plusz kamera független a Közgyűlés üléseit közvetítő rendszertől, akár kikapcsolt képviselői mikrofonok és kamerák mellett is rögzíthetett minden beszélgetést, mozdulatot, úgy, hogy erről az ülés résztvevői nem tudtak. Akár magánjellegű beszélgetéseket is. És így volt ez a zárt üléseken is. A közvetítő rendszer ugyanis a zárt ülés elején automatikusan lekapcsol, de ez a plusz kamera és a mikrofonok ezt nem tették meg. Így gyakorlatilag bármilyen olyan rendezvényen, amelyet a közgyűlési teremben tartottak, a résztvevők tudta nélkül készülhettek titkos kép- és hangfelvételek – jelentette ki.

Vizsgálódnak

Az önkormányzati képviselő hozzátette, a Kriza Ákos volt polgármester kérésére Alakszai Zoltán akkori kabinetvezető engedélyével 2016 augusztusában több mint 3,7 millió forintért beszerelt rendszerrel kapcsolatban Miskolc jelenlegi jegyzője, Ignácz Dávid bejelentést tett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál is, a vizsgálat jelenleg is zajlik. „Ettől függetlenül bízunk benne, hogy megnyugtató válaszokat kaphatunk a témával kapcsolatban az előző városvezetéstől is" – tette hozzá Szopkó Tibor.

A témával kapcsolatosan kérdéseket tettünk fel Alakszai Zoltánnak, a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjének, korábbi jegyzőnek is. A képviselőcsoport levélben reagált, a rendszerrel kapcsolatban azt írják:

"A Városháza közgyűlési termében jól látható helyre felszerelt eszközöket 2016 óta nézték a baloldali képviselők, de mindeddig semmilyen problémájuk nem akadt velük. Közleményükben a kamerákról annyit írnak: „…ezek az eszközök csak és kizárólag a közgyűlési jegyzőkönyvek elkészítését segítették…”

További hírek

Olvasnivaló