Ugrás a tartalomra

Kitapintották a kiállítást

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 15. kedd 17:04
Október 15-e 1969 óta a fehér bot világnapja az ENSZ döntése értelmében. A Diósgyőri vár különleges tárlatát a látássérült emberek is felfedezhették, a „látó” embereket pedig érzékenyítette a program.

A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a vakok és a gyengén látók sajátos helyzetére. Október 15-én, kedden délelőtt általános iskolások érkeztek a Diósgyőri várba. Délután a középiskolások tapasztalhatták meg, milyen lehet látás nélkül élni. Majd később maguk a látássérültek vettek részt a programon.

Végh Csaba képgalériája

A Miskolci Kulturális Központ mint fenntartó fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást és a szemléletformálást – hiszen a vár mindenkié.

A sétát a vártörténet szobájában kezdték, ahol megérinthették a palota makettjét, így felfedezhették a várat. A fémműves műhelyben pajzsot, kardot, sisakot és láncinget is kézbe vehettek. A fűszerek termében az illatokon keresztül a konyha és a fűszerek világába is betekintést nyertek. A Lovagteremben pedig a különleges akusztikával ismerkedhettek.

Az érzékenyítő program keretében a csoportokat két részre osztották. A csapat egyik fele bekötött szemmel tapasztalhatta meg, milyen érzés lehet csak a tapintáson, a halláson és a szagláson keresztül érzékelni a világot. A többiek pedig a látásképtelen társukat segítették a közlekedésben, megtapasztalva a segítség nagyszerű érzését.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!