Ugrás a tartalomra

Kiváló magyar egyetemek között a miskolci

Miskolc Tv/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. március 27. szerda 09:43
A „Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Programot” 2017-ben indította el a kormány. A Miskolci Egyetem tíz másik magyar intézménnyel együtt került be a programba. 2018-ban összesen 900 millió forintot nyert el a miskolci campus két kiemelt tématerületi program megvalósítására – az első évben elért eredményeket hétfőn mutatták be.
 fotó: Parai Roland

Az egyik tématerület a természeti erőforrások optimalizálása korszerű technológiákra alapozva, amelyben az egyetem három műszaki kara dolgozik együtt, a másik a társadalmi és kulturális innovációk a regionális gazdaságfejlesztés és felzárkózás szolgálatában, amelyben a Bölcsészettudományi Kar, az Állam- és Jogtudományi Kar, a Gazdaságtudományi Kar és az Egészségügyi Kar működik együtt – mondta el Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának dékánja.

A természeti erőforrások optimalizálása kutatási tématerület vállalásait és eredményeit, vagyis az energiával, vízzel, anyagfejlesztéssel és smart technológiákkal kapcsolatos kutatásokat mutatták be hétfőn. E tématerületen országos viszonylatban is egyedülálló kutatási sikereket ért el a Miskolci Egyetem.

A Miskolc Televízió riportja

– Elnyertünk egy új H2020-as nemzetközi pályázatot, robotizált bányászat területén, valamint a Tiszta Ivóvíz programban egy újabb nagy pályázatot – emelte ki a dékán. Kifejtette továbbá, hogy 2018-ban az egyetem a három műszaki karon jelentős mértékben növelte a cégektől származó bevételeket, és jelentősen nőtt a kutatói létszám, valamint benyújtottak 8 szabadalmi eljárást. Ez mind a „Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Programnak” köszönhető – tette hozzá a dékán. – Mesterszakos hallgatókat, illetve PhD hallgatókat is bevontunk ebbe a programba, valamint nagy számban dolgozunk együtt a külföldről hazacsábított kutatóinkkal és külföldi doktori hallgatókkal is – mondta.  

 fotó: Parai Roland

Pfliegler Péter alpolgármester úgy fogalmazott, Miskolc egyik vonzereje, hogy van egy jó hírű felsőoktatási intézménye, melynek eredményei nagyon sok figyelmet érdemeltek ki. – Közös célunk, hogy az itt végzett hallgatókat Miskolcon tartsuk, ebben is sikeresen együttműködik a város az egyetemmel – emelte ki az alpolgármester. Hozzátette: az, hogy az egyetem bekerült ebbe a programba, a figyelem felkeltése szempontjából hangsúlyos, és olyan forrásokhoz juttatja az intézményt, amelyek további eredményeket, további kutatásokat hozhatnak létre.

 fotó: Parai Roland

A kiválósági programra összesen 15 milliárd forintot adott a kormány egy évre a felsőoktatási intézményeknek. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár kifejtette, a cél az, hogy egyrészt a kutatásfejlesztésben szintet tudjanak lépni az egyetemek, erősebbre tudják fűzni a szálaikat a társadalmi, gazdasági környezettel, és képesek legyenek arra, hogy egy egyetemen belüli tudományterületek együtt tudjanak működni. – Pontosan azért, mert ha körülnézünk a világban, nem találunk olyan problémát, aminek a megválaszolása önmagában egy tudomány segítségével elégséges lenne – magyarázta Horváth Zita. Hozzátette: ezért arra próbálták ösztönözni az egyetemeket, hogy működjenek együtt az egyetemeken belül működő tudományágakkal.

 fotó: Parai Roland

A Miskolci Egyetemen 900 millió forint kormányzati támogatást költhettek a programban olyan kutatásokra, mint a gyógyvizek hatása az emberi szervezetre; a geotermikus energia segítségével hogyan lehet fémeket kinyerni a vízből; de kutatták az úgynevezett emlékező fémeket is, melyek az áramtermelésben tehetnek jó szolgálatot. Egy másik kutatásnál a tiszta szén vegyipari felhasználására fókuszáltak. Ezekhez pedig kidolgoztak smart, vagyis okos irányítási rendszereket.

További hírek

Olvasnivaló