Ugrás a tartalomra

Klasszikus, különleges, korszakalkotó – Megnyitotta következő évadát a Miskolci Szimfonikus Zenekar

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 14. kedd 15:53
Meghirdette 2019-2020-as évadát a Miskolci Szimfonikus Zenekar. Az együttes a következő szezonban is széles közönségréteget szólít meg.

Hagyományos bérletes programjaik mellett továbbra is nagy hangsúlyt kapnak a gyermek- és ifjúsági programok, megannyi egyedi és különleges koncerttel is készülnek. Nem lesz hiány a vidéki, a fővárosi és a külföldi szereplésekben. A sajtó képviselőit kedden tájékoztatta az együttes vezetősége a 2019/2020-as szezonról. Az évadhirdető eseményen az idei szuperprodukciót, a MeseFilmfóniát is bemutatták.

„Mindig igyekszünk a hagyományőrzés és a megújulás közti arany középutat megtalálni! Úgy gondolom, ez ebben az évadban nagyon jól sikerült, bízunk benne, hogy így lesz ez 2019-2020-ban is!” – mondta Szászné Pónuzs Krisztina, a Miskolci Szimfonikus Zenekar ügyvezetője.

A zenekar továbbra is két miskolci bérletsorozatot kínál a komolyzene szerelmeseinek. Tűzvarázs sorozatuk hét, míg a Hangforrás négy koncertet foglal magában. Hagyománynak számít, hogy az utóbbi a merészebb kísérletezés terepe, „ínyenc” különlegességekkel szolgálva a közönségnek, s főként az ifjúságnak. De meglepetésekkel tarkított lesz Tűzvarázs sorozatuk műsora is, amelyben a méltán közkedvelt és népszerű művek mellett ritkábban hallható, fölfedezést érdemlő alkotások is helyet kaptak.

„Szeretem Miskolcot, szeretem a rám bízott zenekart, és máris szeretem a zenekar hangversenyeit hűségesen látogató, lelkes és értő közönséget” – mondta Antal Mátyás, az együttes művészeti vezetője. „Ugyanakkor nagy öröm számomra, hogy saját, immáron 3 alkalmas sorozatot szervezünk Budapesten és koncertezünk a Vigadóban is!” – tette hozzá a dirigens.

Szászné Pónuzs Krisztina elmondta: „az elmúlt években számos új kezdeményezést indítottunk. Szélesítettük a kínálatot. Új helyszíneket vontunk be. A programjaink közé számos, addig nem létező tematikájú koncert került.”

Nagyon sikeresek a gyermek-, és ifjúsági programjaik (Hang-ár, Játsszunk zenét a Szimfonikusokkal, Ciróka Babakoncert…) és a bérleten kívüli hangversenyek (Aperitif, Promenád, Kastély-szerenád, Zene világnapi koncert, Karácsonyi és Újévi hangversenyek) is. Emellett fontos szerepet tölt be az együttes életében a különböző művészeti intézményekkel történő együttműködés is, mint a Filharmónia Magyarország Szezonbérletében és Ifjúsági koncertsorozatában lévő állandó szereplések, a Bartók Plusz Operafesztiválon történő közreműködés, a Balázs Győző Református Gimnáziummal közösen alkotott összművészeti produkciók, és megannyi egyedi együttműködésben megvalósuló hangverseny.

Különleges összefogásban valósul meg az idei szuperprodukció, a MeseFilmfónia is. A zenekar vezetésében a tavalyi Filmfónia 2.0 című koncert sikere után fogalmazódott meg, hogy 2019-ben is alkotnak valami különlegeset. A szimfonikusok idei évre tartogatott show-ja minden eddiginél nagyobb és látványosabb lesz. A világ legismertebb mese- és fantasy filmjei elevenednek meg, nemcsak a „filmvásznon”, hanem élőben, életnagyságban is. A miskolci Generali Aréna egy estére Magyarország legnagyobb mozitermévé változik. A színpad hátterét egy gigantikus méretű, nagyfelbontású LED-felület adja, tűéles képpel, világszínvonalú minőségben. „Nem titkolt szándékunk, hogy minőségi szórakozást biztosítsunk a családoknak, hogy nagypapától, kisunokáig mindenki számára élményt kínáljunk a MeseFilmfóniával” – mondta el az együttes kommunikációs menedzsere, Handa Eszter.

Az igazi koncertélményről Magyarország legismertebb musical-énekesei gondoskodnak, akik a zenekarral közösen adják elő a csodálatos film-betétdalokat. Az énekeseket a ZENITA (Zenével az Ifjú Tehetségekért) Alapítvány delegálja. A szervezet művészeti vezetője, Cselepák Balázs elmondta: az alapítvány fő profilja a tehetséggondozás, ennek keretében fantasztikus művészekkel dolgoznak együtt, akik nagyon örülnek annak, hogy a Miskolci Szimfonikus Zenekarral léphetnek fel egy ilyen produkció keretében.

Regős Zsolt kiemelte, hogy a Fráter Kórus számára kiemelkedő élményt jelentett a tavalyi Filmfónia 2.0 koncerten való közreműködés, így nagyon nagy izgalommal várják az idei koncertet.

Az est dirigense Werner Gábor, aki a Virtuózok című televíziós vetélkedő zenei vezetője volt. A karmestert a Filmfónia 2.0 és a Hooligans Symphonic koncerteken már megismerhetett a miskolci közönség. Mint mondta: nagyon szeret a miskolciakkal dolgozni, s kifejezetten kedveli az ilyen jellegű kitekintéseket a hagyományos koncertprogramok közül!

Ebben az évadban még rengetegszer találkozhatnak az együttessel. Legközelebb pénteken koncerteznek az 55 éves Fazekas Utcai Általános Iskola művészeti együtteseivel, majd vasárnap Kassán vendégszerepelnek. Május 31-én jótékonysági hangversenyt adnak a Szimfónia programban részvevő gyermekek támogatására a Selyemréti templomban, majd június 6-7-én a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzős karmesterei érkeznek hozzájuk. Június 16-án egy újabb különleges Kastély-szerenád koncertet adnak Edelényben a L’Huillier–Coburg-kastélyban, majd Bartók Plusz Operafesztiválon találkozhatnak az együttessel, ahol a Nora, valamint a 3 Tenor című előadásokban működnek közre.

A következő évad első koncertjét szintén Edelényben köszöntik egy különleges és ünnepi kastély koncerttel, augusztus 25-én, majd szeptember 6-án aperitif koncertjükkel az évad kínálatába engednek betekintést.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!