Ugrás a tartalomra

A komolyzene népszerűsége töretlen – gálahangverseny a Miskolci Nemzeti Színházban

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. június 14. péntek 22:51
A káprázatos felvonulást követően gálahangversennyel nyitották meg pénteken este a Bartók Plusz Operafesztivál 2019-es programsorozatát a Miskolci Nemzeti Színházban.

Az est vendége volt mások mellett Varga Judit európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár, Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár és Demeter Ervin megyei kormánymegbízott is.

Elsőként Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a nyitóhangverseny résztvevőit. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter szavait tolmácsolva arról szólt, hogy a művészet egyidős az emberiséggel; a művészeti ágak közül pedig talán a legtisztább, legősibb a zene. – A csak az adott kultúrára jellemző zenei motívumok meghatározzák mindannyiunk életét, az anyaméhtől a koporsóig. A zene értéket teremt és értéket közvetít. A magyar zenének, a magyar komolyzenének pedig fontos szerepe van nemzeti identitásunk alakításában – húzta alá.

A Bartók Plusz Operafesztivál értékeit ecsetelve végül kifejtette: a programsorozat ékes bizonyítéka annak, hogy a mai napig töretlen a komolyzene népszerűsége; és hogy a közönségnek a könnyedebb műfajok mellett szüksége van az értékteremtő és értékközvetítő lelki táplálékra. A miniszter végül köszönetét fejezte ki Miskolcnak, hogy évről évre otthont ad a nagyszabású fesztiválnak, és biztosítja a művészek, az alkotások és a befogadók találkozását.

Kriza Ákos polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, az Operafesztivál immár 19. éve áll az egyetemes kultúra szolgálatában, erősíti a városimázst, és az országimázshoz is jelentősen hozzájárul. – Teljességgel egyetértek azokkal a zeneértőkkel, akik szerint ez az egyik legkiemelkedőbb zenei fesztiválja Magyarországnak. Ehhez persze kell egy olyan csapat, amely nagyon sokat tett és tesz ezért – hangoztatta a városvezető, hozzátéve: néhány éve már a magyar állam is kiemelt támogatásban részesíti a programsorozatot. Idén pedig Miskolc városa Pro Urbe-díjjal is elismerte azt a munkát, amit a fesztivál munkatársai végeznek.

Kriza Ákos végül elmondta, a város a múlt értékeire alapozva, azokat pillérként felhasználva építi a jövőt, keresi a 21. századi Miskolcot.

A gálahangversenyen műsoron Aldo Finzi, Erich Wolfgang Korngold, Dmitrij Sosztakovics, Giacomo Puccini és Albin Fries, az operafesztivál 2018-as operaíró versenyének győztesének művei szerepeltek. Szólista volt Molnár Ágnes, Kele Brigitta, Boross Csilla, Brickner Szabolcs, Erik Fenton, a karmester pedig Kesselyák Gergely fesztiváligazgató volt. Az est során a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara működött közre.

Végh Csaba képgalériája

Az idei Bartók Plusz Operafesztiválon az érdeklődőket gálahangverseny és klasszikus operaelőadás, ősbemutató és utcabál is várja, továbbá látható lesz Igudesman & Joo Kis éji rémzene című világjáró show-műsora is, amelyben a klasszikus zene humorral bontakozik ki.

Eötvös Péter Az Aranysárkány című, Roland Schimmelpfennig színdarabja alapján született operájának magyarországi ősbemutatója az Israel Contemporary Players közreműködésével látható vasárnap.

A fesztiválon fellép a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, előadásukban hallható Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operája Rost Andrea és Palerdi András fellépésével, és elhangzik Alekszandr Szkrjabin Prometheus: A tűz költeménye című műve is június 19-én.

A rendezvényen bemutatkozik az idei operaíró verseny győztese, Albin Fries osztrák zeneszerző Nora című alkotása. Az Ezrek operája sorozatban Pietro Mascagni Parasztbecsület című műve látható június 21-én, pénteken a miskolci Kálvária-dombon.

A miskolci közönséget felnőtteknek szóló bábopera is várja, ". és Echo" címmel. A fesztivál nyitónapi operagáláján Puccini, Sosztakovics, Korngold és Aldo Finzi muzsikájáé a főszerep, míg a zárógála 3 tenor koncertjén Verdi, Puccini, Gounod, Csajkovszkij és Strauss klasszikus operáinak áriái hallhatók.

A tíznapos fesztiválon a főprogram mellett utcai hangversenyek is hallhatók, valamint balett, kamarakoncert, kórusmuzsika, népzene, dzsessz és világzene szórakoztatja a közönséget.

További hírek

Olvasnivaló