Ugrás a tartalomra

Közönségdíjas lett a mályi madármentőkről szóló dokumentumfilm

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. október 16. péntek 08:51
Kovács István alkotását, „Az Ispotály – madarakról, emberségről” című alkotást a múlt hétvégén megrendezett IV. Hét Domb filmfesztiválon ismerték el.

Közönségdíjat kapott Kovács István Az Ispotály című filmje a IV. Hét Domb filmfesztiválon. A Nyékládházán élő szabadúszó filmes alkotása a Madármentő Állomás Mályi téli munkáját dolgozta fel, a művet százhuszonöt film közül választották ki a megmérettetés versenyfilmjei közé. 

Az Ispotályt még a koronavírus-világjárvány kitörése előtt, február utolsó napjaiban publikálták az alkotó Facebook-oldalán. A mű rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert István szerint azért, mert olyan témát dolgoz fel, mely sokakat érdekel.

- Magam is több éve követem a Mályi Természetvédelmi Egyesület - Madármentő Állomás Mályi tevékenységét. Azt tapasztaltam, hogy amellett, hogy rengetegen fordulnak hozzájuk, ha sérült madarat, vagy kisállatot látnak, a közösségi médián keresztül sokan kísérik figyelemmel a „kis betegek” sorsát is. Film viszont ezelőtt mégsem készült róluk, pedig a mindennapjaik rengeteg alapanyagot szolgáltatnak, bőven van mit bemutatni – kezdte. 

Maga a forgatás az év elején kezdődött, és az utómunkákkal együtt hat hét alatt el is készült a voltaképpeni dokumentumfilm. „Már a megjelenést követő napokban nagyon népszerű volt a film, ami részben annak köszönhető, hogy az állomás és annak követői, támogatói is megosztották a közösségi oldalakon. Később viszont önálló életet kezdett élni az alkotás, aminek nagyon örültem, hiszen jó volt érezni, hogy az emberek értették és értékelték a munkánkat.”

Többször is díjazták

Bár a járvány miatt tavasszal sok filmfesztivál elmaradt, az elmúlt hónapokban azért több seregszemle versenyprogramjára is nevezték Az Ispotályt, ami több díjat el is nyert.

Kovács István - Fotó: kolorline.hu

- Augusztus végén a 11. Bujtor István Filmfesztiválon versenyeztünk, ahol a zsűritől szakmai dicséretet kaptunk. Ez ugyan nem díj, de valahol mégis azok között könyvelem el. Az október 10-11-ei hétvégén viszont egyszerre két fesztiválon is részt vett Az Ispotály: a Hét Domb mellett a Vas megyei Független Filmfesztiválon is bemutatkozott, ahonnan elhozta a legjobb dokumentumfilmnek járó szakmai díjat – hangsúlyozta Kovács István.

Az alkotó azt mondta, mindegyik elismerésre büszke, de ha választania kellene közülük, talán a Hét Domb Filmfesztivál közönségdíját emelné ki. „A megmérettetést idén online rendezték meg, a nevezett filmekre két héten át lehetett szavazni, oly módon, hogy a voksokat emailban meg is kellett erősíteni. Az Ispotály 1100-nál is több szavazatot kapott, a második alkotás pedig ennek csak körülbelül a felét, pedig igazán remek filmekkel kellett versenyezni. Az én művemben ráadásul sem híres színész, sem különleges filmes megoldások nem voltak. Úgy érzem, hogy az emberek a film üzenetét értékelték, és ezt köszönöm nekik!” – tette hozzá.

Jön a folytatás

A főállásban a Kazincbarcikai Városi Televízió (KOLORTV) operatőreként, vágójaként dolgozó filmes már leforgatta a madármentőkről szóló film folytatását is.

- Ez egy sokkal komplexebb film lesz, hiszen most az egyesület nyári munkáját követtük figyelemmel, ilyenkor lényegesen sűrűbb a napirend, mint télen, hiszen rengeteg madár, mentett kisállat érkezik hozzájuk ebben az időszakban. További érdekesség, hogy a hagyományos dokumentumfilm meg lesz bolondítva egy játékfilmes vonallal. Egy tavasz végén, nyár elején bekerült kis gólya szemszögéből követhetik majd végig a nézők madármentő egyesület kis közösségének az életét egészen augusztus végéig, amikor szabadon engedték a kis madarat és elhagyta az országot – mesélte az alkotó.

A film várhatóan december második felében, karácsony előtt jelenik majd meg. 

További hírek

Olvasnivaló