Ugrás a tartalomra

Különleges koncert a Művészetek Házában

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 18. szerda 15:20
Szeptember 27-én a 2000-ben alakult pécsi csapat, a 30Y ritkán látható előadását lehet megtekinteni a Művészetek Házában. Különleges vendége is lesz a szombathelyi buszjáratról nevet kölcsönző srácoknak, ő nem más, mint Mucsi Zoltán Kapa. Ez a kocsmakoncert-jellegű akusztikus előadás 2015-ben mutatkozott be a Művészetek Palotájában, Budapesten – és idén júniusban megint programra tűzték.

Alakulása óta a csapat számos magyar alter formáció előtt koncertezett, rengeteg fesztiválon lépett fel, míg a szamárlétra megjárásával maguk is elődjeik státuszába érkeztek. 2007-ben Beck Zoliék (énekes-gitáros) már a világhírű MUSE előtt is felléphettek a Papp László Sportarénában. Idén március végén jelentkeztek új albummal, ennek címe „Ki az, akit még megölelnél”.

„Kezdjük onnan, hogy van négy fickó – írja az együttes magáról. – Van nekik barátjuk, a Kapa, de inkább Mucsinak mondják, Zolinak nem hívják, mert túl sok a Zoli, nem lehet tudni, melyiknek szólnak. Egy vasútállomás restijében találkoznak. A zenészek nem fognak színészkedni, a színész nem fog zenélni: szóval koncert lesz. Így együtt beszélnek az átmenetiségről, a köztességről, arról, ami nem is már, nem is még, arról, hogy „Nem volt csatlakozás”. Egyenes beszéd ez, a kétség egyenessége. Ezért lesz könnyű nevetni is például.

A 30Y kocsmakoncertje a MÜPA-ban debütált 2015-ben. Maga a forma, az akusztikus hangvétel már ismert és szinte egyidős a zenekarral, a 30Y lassan tizenöt éve játszik közvetlen hangú koncerteket: fesztiválokon vagy éppen utcazenélve. 2012-ben megjelent a Szentimentálé album, ami egyben jelenti a zenekar akusztikusan hangszerelt dalainak tárát és azok újra-koncepcionálását is. Idővel egyre több dal került az akusztikus dalrendbe a zenekar teljes repertoárjából, az intim megszólalás pedig lerázta magáról a pátoszt, inkább a közvetlenség, a közönséggel közös élmény, a dalokhoz kapcsolódó anekdoták váltak fontossá. 30Y-dalok szentimentálisan a kocsmapulton vagy éppen egy restiben.”

További hírek

Olvasnivaló