Ugrás a tartalomra

A madarak is „üvöltenek”, ha hangosak a repülők - egy kutatás szerint

dailymail.co.uk
Utoljára módosítva
2019. december 08. vasárnap 10:27
Az új tanulmány szerint a madaraknak jóval hangosabban kell énekelniük, hogy a repülőgépek zaja mellett is meghallják egymást – olvasható a Daily Mail cikkében.

A majdnem 900 ezer Amerikában rögzített és elemzett hangfelvételből az derült ki, hogy a madarak két százalékkal emeltek a hangerejükön, amikor gépeket is lehetett hallani a környéken.

A felvételeket 48 parkban, 130 eltérő helyen rögzítették. Kurt Fristrup, a National Park Service kutatója elmondta, a kutatócsoport úgy vélte, nehezebb lesz észlelni a madarak hangját a háttérzajok miatt. Fristrup szerint azonban további vizsgálatok szükségesek, hogy felmérjék a probléma eddigi mértékét, illetve azt is érdemes megvizsgálni, hogy a légi útvonalak környékén élő egyedek már alapvetően hangosabban énekelnek-e.

Felmerült továbbá az is, hogy vajon gyakorol-e ez valamilyen pszichológiai hatást a madarakra. A kutató elmondta, hogy a következőkben áttekintik a meglévő adatokat, és szétválogatják a hangtípusokat, illetve hogy mely fajokat érint leginkább a probléma.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!