Ugrás a tartalomra

„Magyar gyermekből magyar felnőtt” – Külhoni iskolaválasztási programot támogatnak

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. május 07. kedd 09:27
A külhoni magyar iskolaválasztás és a Kárpát-medencei középiskolai kapcsolatok erősítése érdekében együttműködési megállapodást kötött a Megyei Jogú Városok Szövetsége és a Rákóczi Szövetség. A megállapodást hétfőn Kövér László, az Országgyűlés elnökének köszöntőjét követően írták alá a felek a Parlament Vadásztermében. Kriza Ákos elmondása szerint Miskolc is boldogan csatlakozott a kezdeményezéshez.
Fotó: Juhász Ákos

Az eseményen elhangzott, a Megyei Jogú Városok Szövetsége fontosnak tartja a külhoni magyar közösségek megmaradását, és ennek érdekében hosszú távon partnerségéről és támogatásáról kívánja biztosítani a Rákóczi Szövetséget és annak Magyar Iskolaválasztási Programját.

Kövér László arról szólt, hogy a szerződő felek munkájukkal adják meg a választ arra a kérdésre, hogy „Mit ér az ember, ha magyar?” – Annyit ér, amennyit segíteni tud nemzettársain. Ez a közös meggyőződés az alapja a mostani megállapodásnak – hangoztatta az Országgyűlés elnöke.

Hozzátette: „a magyar jövőt erősíti” az együttműködés, hiszen „jövőnk csak akkor lesz, ha Magyarországon, a Kárpát-medencében, vagy bárhol a nagyvilágban a magyar édesanyák és édesapák vállalják a gyermekáldást”, és ha biztosítani tudják és akarják a gyermekek anyanyelven történő szakszerű oktatását, az óvodától a szakképzésen keresztül az egyetemig.

A házelnök a Rákóczi Szövetség munkáját méltatva rámutatott, jogvédő törekvésével hiteles társadalmi szervezetként pontosan három évtizeddel előzi meg az Európai Uniót, amelynek jelenlegi vezetése ahelyett, hogy biztosítaná az európai emberek jogát a szülőföldön való megmaradáshoz, a kontinensen kívülről érkező illegális migránsoknak biztosít letelepedési jogot Európa földjén.

Kövér László elismerően szólt arról is, hogy a szövetség a magyar nemzetpolitika területén a legtekintélyesebb társadalmi szervezet, taglétszáma a külhoni magyar tagokkal együtt meghaladja a 25 ezret. A Kárpát-medencében 515 helyi szervezetük van, köztük 288 középiskolai, 37 egyetemi és 190 települési. Csak tavaly több mint 1200-an csatlakoztak a szövetséghez, átlagéletkoruk alig érte el a 22 évet. A szövetség központi szervezete által tavaly megvalósított 78 program csaknem nyolcvanezer magyar fiatalt érintett. Előző évben több mint százmillió forintot fordított magyar iskolaválasztási programjára, amelynek sikeréért több mint száz önkéntes dolgozott Kárpát-medence szerte. – A Megyei Jogú Városok Szövetségének köszönhetően a nemzeti összetartozás és szolidaritás egy új erőforrást kap Magyarországon – hangoztatta, hozzátéve: a szerződés aláírásával a megyei jogú városok azt vállalják: anyagi és egyéb lehetőségeikhez mérten minden segítséget, támogatást megadnak a Rákóczi Szövetségnek ahhoz, hogy folytassa a külhonban a magyar iskolaválasztási programot, és folytassa Magyarországon azt a munkát, amely révén magyar fiatalok százezrei vonhatók be a határokon átívelő nemzeti összetartozás élményébe.

Az eseményen a házelnök mellett felszólalt a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke is. Szita Károly arról beszélt, az elmúlt tíz év hozta el, hogy a nemzetben gondolkodó honfitársakkal együtt többséget tudtak teremteni a magyarság ügyének képviseletére. Kifejtette, a 20. századi, magyarokat érintő csapások után a honosítással és a kettős állampolgárság intézményével, a kapcsolatépítéssel végre egy új korszak kezdődhetett. – A mi felelősségünk, hogy nemzettestvéreink közé ne lehessen határt húzni. Az elmúlt években kerestük és építettük azokat az utakat, amikkel érdemi segítséget tudunk nyújtani a külhoni magyaroknak. Élelmet, gyógyszert, tüzelőt vittünk a bajban lévő magyaroknak, aztán az oktatás felkarolása is megtörtént – sorolta.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke részletezte, a hosszú távú stratégiai megállapodás révén erkölcsi és anyagi támogatást kapnak az iskolaválasztási programjukhoz, melynek Kövér László a fővédnöke. A szövetségük tevékenységének fókusza a külhoni magyar családok magyar iskolaválasztására irányul, 2004 óta – a támogatóknak, köztük a magyar önkormányzatoknak köszönhetően – folyamatosan bővülhetett a programjuk. Felvidéken indult, és ma már Kárpátalján, Délvidéken, valamint Erdély és Partium jelentős részén is működik.

– Sokan felismerték a külhonban, hogy a jó iskolaválasztás nem közömbös az anyaországban élő magyaroknak sem; kis túlzással a határokon túl az iskolaválasztáson múlik, hogy magyar gyermekből magyar felnőtt lesz-e – fogalmazott. A rendezvényen egyébként részt vett Halzl József, a szövetség tiszteletbeli elnöke is.

Az együttműködést a megyei jogú városok polgármestereinek jelenlétében kötötték meg. Kriza Ákos polgármester érdeklődésünkre elmondta, Miskolc is boldogan csatlakozott a kezdeményezéshez. – Immár ötödik éve mintegy 100 ezer forinttal támogatjuk a Rákóczi Szövetséget. Tudjuk, hogy jó helyre megy a pénz. Nagy örömünkre egyre több külhoni gyermek jelentkezik magyar iskolába. A magyar közösség erősítése nagyon fontos cél számunkra, és jó úton haladunk – hangoztatta a városvezető.

A Rákóczi Szövetség Kárpát-medence-szerte több mint 300 középiskolai szervezete közül több tucat a megyei jogú városok középiskoláihoz kötődik. Az együttműködés magába foglalja a szövetség középiskolásokat megszólító programjainak minél szélesebb körű kiterjesztését a megyei jogú városok iskoláira is.

Az 1989-ben alakult Rákóczi Szövetség célja a Kárpát-medencei magyarság sokoldalú támogatása a hosszú távú megmaradásáért folytatott küzdelmében, valamint a Nagyságos Fejedelem szellemi örökségének népszerűsítése. Az anyagi segítségnyújtás mellett kiemelkedően fontosnak tartják a szomszédos országokban kisebbségben élő magyarság oktatásügyének, kultúrájának támogatását, valamint a Kárpát-medencei magyarság összetartozás-tudatának erősítését.

További hírek

Olvasnivaló