Ugrás a tartalomra

Már négyes fokozatúra erősödött a Florida felé közelítő Dorian hurrikán

mti
Utoljára módosítva
2019. augusztus 31. szombat 09:04
Pénteken este már négyes erősségű volt a Florida felé közelítő Dorian hurrikán.

A miami Országos Hurrikán Központ adatai szerint a még a Bahamák felé tartó hurrikán az Atlanti-óceán fölött tovább erősödhet, és az elmúlt 30 év legerősebb vihara lehet. Donald Trump elnök a péntek délutáni Twitter-bejegyzései egyikében úgy fogalmazott: „egyesek szerint legalább olyan nagy, vagy még nagyobb lesz, mint az Andrew hurrikán (1992-ben)”.

A Bahamákon egyébként pénteken evakuálták a veszélyeztetett vidékeken élő lakosságot és a turistákat. Hubert Minnis, a Bahamák miniszterelnöke sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet, hogy aki nem hagyja el a területet, az az életével játszik. „Senki ne legyen olyan őrült, hogy dacolni próbál a viharral, nagyon erőteljes, életveszélyes hurrikán fenyeget” – fogalmazott.

Floridában péntek reggel óta az állam egész területén rendkívüli állapot van érvényben, és Ron DeSantis kormányzó kérése után Donald Trump elnök is rendkívüli állapotot hirdetett ki, ami azt jelenti, hogy a déli állam külön szövetségi segítségre is igényt tarthat.

Donald Trump péntek este újságírókkal közölte: a Palm Beachben lévő Mar-a-Lago épületkomplexumát – amelyet az amerikai sajtóban téli Fehér Házként is emlegetnek – pénteken lezárták, megkezdték az előkészületeket a hurrikán elleni védekezésre, de az elnök nem igényel külön segítséget a szövetségi alapból.

Az Egyesült Államokban egyébként megütközést keltett Kim Campbell volt kanadai miniszterelnök Twitter-bejegyzése. A politikusnő ugyanis – aki jelenleg a legfelsőbb bírósági jelölések hivatalának vezetőjeként Justin Trudeau kormányfő munkatársa – azt kívánta, hogy a hurrikán „kapja telibe” Mar-a-Lagót. Az amerikai médiumok és egyes politikusok – köztük Mike Huckabee volt kormányzó – nyilvános felháborodása nyomán Campbell később bocsánatot kért és törölte is a mikroblog-bejegyzést.

A floridai Key Westen és környékén – az állam legdélibb területein – pénteken felszólították a turistákat, hogy – bár a hurrikán várhatóan csak vasárnap este, hétfőn reggel ér partot, de – azonnal hagyják el a vidéket.

DeSantis kormányzó péntek esti sajtókonferenciáján közölte: az előrejelzések szerint erős esőzések és áradások várhatók, a kormány arra számít, hogy sok helyütt lesznek áramkimaradások. A politikus elmondta: 14 ezer szakember áll készenlétben, hogy a vihar után a lehető leggyorsabban helyreállítsa az áramszolgáltatást.

A szokottnál magasabb dagály már elöntötte a Miami Beach mentén lévő utcákat és házakat.

Több megyében vasárnaptól kötelező evakuálást rendelnek el. A Cape Canaveral-i Kennedy űrközpontot vasárnap lezárják, miként vasárnaptól zárva tart az orlandói Disneyworld szórakoztatópark is. Az orlandói nemzetközi repülőtér várhatóan hétfőn reggeltől nem fogad és nem indít járatokat.

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo péntek este bejelentette: 26 fős mentőcsapatot küld a floridaiak megsegítésére. „Szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet és mindent megteszünk, hogy segítsünk ezekben a nehéz időkben” – fogalmazott közleményében a kormányzó.

New York városa is „besegít”: Bill de Blasio polgármester azt közölte, hogy a város tűzoltókat és segélymunkásokat küld a déli államba.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!