Ugrás a tartalomra

Megalakult Miskolc új közgyűlése, civil az alpolgármester is

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. november 09. szombat 09:52
Miskolcnak a polgármester mellett civil az alpolgármestere is: Veres Pál javaslatára Varga Andreát – minősített többséggel – szavazta meg a pozícióra a grémium a péntek délutáni ünnepélyes alakuló ülésen. A városháza Dísztermében a polgármester egy tíz területet felölelő programot hirdetett meg, ami Nagy-Miskolc felemelkedését hivatott szolgálni.

Veres Pál polgármester vezetésével péntek délután megalakult Miskolc közgyűlése. A 28 tagú testület Varga Andreát választotta alpolgármesternek. A miskolci közgyűlés 27 önkormányzati képviselőből áll, három frakció alakult: Velünk a Város, Fidesz, KDNP. A munkát hat bizottság segíti.

Rakaczki Tamás, a Helyi Választási Bizottság elnöke köszöntőjében kijelentette újfent: jogszerűen és szakszerűen zajlott le a választás, a jogszabályi keretek között választották meg Miskolc polgármesterét és önkormányzati képviselőit.

Az alakuló ülésen tettek esküt a városatyák.

„Miskolc a közös otthonunk”

Veres Pál megköszönte a választók bizalmát, amivel felruházták őket, gratulált a képviselőknek. Úgy fogalmazott a polgármester: a választás nagy felelősséget és felhatalmazást adott számára, a város vezetését szolgálatnak tekinti. Kossuth Lajost idézve kifejtette: „mindent a népért, mindent a néppel együtt, semmit a népről a nép feje felett. Ez a demokrácia.” Azt is elmondta, hogy szeretne méltó lenni Miskolc legendás polgármestereihez, akik megteremtették Nagy-Miskolcot.

Mocsári László képgalériája!

Hogy miben áll Nagy-Miskolc? Egy olyan települést szeretne, ahol jó élni, ami él a benne rejlő lehetőségekkel, és amire büszkék a városlakók. Programjukat közel félszáz szakértő bevonásával alkották meg, de fontos volt számukra a választópolgárok véleménye is, közel 30 ezer javaslat érkezett tőlük. Az így összeálló, 10 területre bontható programra építenek a következő 5 évben – mondta el Veres Pál.

Kifejtette: szeretnék, ha Miskolc megerősítené régióközpont szerepét, nem szeretnék elhagyni a fiatalok, és ahová visszatérnek azok, akik korábban elhagyták. Ehhez még sikeresebb befektetéspolitikára van szükség, húzta alá a polgármester. Új városfejlesztési tervet emlegetett, a nagyberuházásoknál a miskolciak akarata lesz a döntő.

Azzal folytatta, hogy fiatal Miskolcra van szükség ahhoz, hogy újra naggyá tudják tenni a várost, a tehetséges embereket itt kell tudni tartani, szögezte le. Miskolcnak továbbá gondoskodónak és biztonságosnak is kell lennie, kiemelten figyelni kell a szépkorúakra, a családokra.

Egészséges, zöld és okos várost szeretnének, fejleszteni kívánják a képzőhelyeket, a Miskolci Egyetemmel még szorosabb együttműködésre törekednek. A kultúra és a turisztika terén is még vonzóbbá kell tenni a várost. Támaszkodnának a civilek erejére, tudására.

– A város, a mi közösen épített jövőnk. Közösen kell irányítani, büszke miskolciak akarunk lenni. Nincs két Miskolc, csak egy Miskolc van, az összefogásra törekvés kapott bizalmat a választáson. Mindenkire számítok, aki tenni akar Miskolcért, ez a közös otthonunk – összegzett a város vezetője.

A civil Varga Andrea az alpolgármester

Veres Pál polgármester javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel választották meg Varga Andreát az alpolgármesteri pozícióra.

A Szervezeti és Működési Szabályzat módosítását követően megválasztotta a grémium az állandó bizottsági tagokat és tanácsnokokat is.

A munkát hat bizottság segíti, az alábbiak szerint:

Jogi és Ügyrendi Bizottság
A bizottság elnöke: Simon Gábor
A bizottság alelnöke: Szarka Dénes
A bizottság képviselő tagjai: Bartha György Imre, Kiss János, Mokrai Mihály, Nagy Ákos, Szopkó Tibor
A bizottság nem képviselő tagjai: Hanyecz Máté, Ivány István, Kónya Zsuzsanna Terézia, Visovszki Ferenc László, Radomszki Levente, Venczel Tibor

Pénzügyi Bizottság
A bizottság elnöke: Kiss János
A bizottság alelnöke: Révész Péter
A bizottság képviselő tagjai: Badány Lajos, Fodor Zoltán, Gazdusné Pankucsi Katalin, Hegedüs Andrea, Kopcsó Gábor
A bizottság nem képviselő tagjai: Doszpoly Botond László, Feketéné Hegyi-Kéri Ágnes, Fülöp Petra Ilona, Göröncsér Zsolt Tibor, Prokaj Tamás, Szabó Attila

Városgazdálkodási és -üzemeltetési Bizottság
A bizottság elnöke: Badány Lajos
A bizottság alelnöke: Mokrai Mihály
A bizottság képviselő tagjai: Alakszai Zoltán, Glatz Katalin, Simon Gábor, Révész Péter, Soós Attila, Szarka Dénes
A bizottság nem képviselő tagjai: Fekete Zoltán Józsefné, Hajkóné Homolya Gizella Eszter, Kovácsné Budai Mária, Kovács Imre István, Rácz Béla

Köznevelési, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottság
A bizottság elnöke: Szopkó Tibor
A bizottság alelnöke: Bazin Levente Dávid
A bizottság képviselő tagjai: Borkuti László Imre, Deák-Bárdos Mihály, Hegedüs Andrea, Molnár Péter, Pakusza Zoltán
A bizottság nem képviselő tagjai: Bódiné Ocskai Gabriella, Csabalik Zsuzsanna, Eperjesi Erika, Galambos Gábor Márton, Kiss Tibor György, Solymosi Árpád

Egészségügyi, Szociális és Környezetegészségügyi Bizottság
A bizottság elnöke: Fodor Zoltán
A bizottság alelnöke: Erdei Sándor Zsolt
A bizottság képviselő tagjai: Bazin Levente Dávid, Cseléné Figula Edina, Hollósy Endre András, Kovács László, Szilágyi Szabolcs
A bizottság nem képviselő tagjai: Balázsfalvi Ágnes, Botos Ferenc, Kiss Ákos Leventéné Gonda Erika, Kiss Edina, Kiss Krisztina, Zsuga Zsolt

Rendészeti Bizottság
A bizottság elnöke: Szilágyi Szabolcs
A bizottság alelnöke: Bartha György Imre
A bizottság képviselő tagjai: Cseléné Figula Edina, Erdei Sándor Zsolt, Nagy Ákos, Pakusza Zoltán
A bizottság nem képviselő tagjai: Bajusz Gábor, Lestár Miklós, Mezei Attila, Szécsényi Marianna, Vass Tamás József

Tanácsnokok:
Fejlesztési tanácsnok: Badány Lajos
Gazdálkodási tanácsnok: Mokrai Mihály
Üzemeltetési tanácsnok: Részvész Péter
Humánpolitikai tanácsnok: Hegedüs Andrea
Közművelődési és turisztikai tanácsnok: Borkuti László Imre
Koordinációs tanácsnokok: Alakszai Zoltán, Molnár Péter, Simon Gábor.

Végül a városatyák megszavazták a polgármesteri illetményt és költségtérítést is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!