Ugrás a tartalomra

Megható produkciókra számíthat a verseny közönsége

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 15. szombat 09:21
A legprofibb előadásokat a délvidékiek hozzák létre – nyilatkozta Rápóti-Fekete Mónika, a X. Dunán innen Tiszán túl című Kárpát-medencei ifjúsági, népművészeti tehetségkutató verseny főszervezője. A döntőnek is a miskolci Művészetek Háza ad otthont jövő szombaton délelőtt 10 órától.

Az elődöntőket a borsodi megyeszékhelyen kívül budapesti, Heves megyei, délvidéki, felvidéki, erdélyi és kárpátaljai helyszíneken rendezték meg. A verseny szervezője a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület, aminek elnöke, Rápóti-Fekete Mónika elmondta, mindig vannak visszatérő versenyzők és felkészítő tanárok is. – Van egy olyan tanár, aki minden évben száztíz gyerekkel érkezik a versenyre. A délvidéki huszonnyolc fős csoport pedig ledöbbentően színvonalas produkcióval készül. Ott egyébként is minden részletére figyelnek az előadásnak: gyönyörű ruhákban profi módon adják elő táncaikat és dalaikat is.

A verseny középpontjában a népi műfajok állnak, négy kategóriában: népmese, népzene, népdal és néptánc. Egy tanuló több versenyágban is nevezhetett. A zsűri tagjai között helyet foglal Sebestyén Márta énekes, a zsűri elnöke pedig Havasréti Pál népzenész lesz. A döntő nyerteseinek jutalma könyv, CD, és még sok értékes nyeremény. A Miskolci Kulturális Központ különdíjként felajánlotta, hogy a győztesek felléphetnek számos miskolci népművészeti és hagyományéltető nagy rendezvényen. A döntő részvevői a tavalyihoz hasonlóan a Miskolctapolcai Barlangfürdőben pihenhetik ki a verseny izgalmait.

A szervezőknek célja volt, hogy a vetélkedő révén a felnövekvő gyermekek minél szélesebb körben ismerjék meg a magyar népköltészet és népzene csodálatos világát, s egy életre kötelezzék el magukat a magyarság értékei mellett. Rápóti-Fekete Mónika elmondta, ő Máramarosszigeten született. – Mikor gyerekkoromban édesanyám és édesapám feltette a kérdést, hogy mitől vagyok magyar, nem tudtam válaszolni rá. Ma már tudom, hogy a magyar értékeket magunkban hordjuk, a viselkedésünkben van benne, magyarságtudatunk valójában küldetés. Véleményem szerint a Kárpát-medencében is vannak szuperhőseink, csak utánuk kell olvasnunk a történelemkönyvekből: például a Hunyadiak és a Rákócziak – hangsúlyozta a főszervező.

Az idei versenyen mintegy 3200 gyermek vett részt, Miskolcon csaknem félszáz produkciót láthatott a közönség és a szakértő zsűri.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!