Ugrás a tartalomra

Milyennek szeretnénk a belvárost 5-10 év múlva?

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. szeptember 23. szerda 08:35
A belvárosról, azaz annak a vendéglátó egységekkel ellátott, úgynevezett „vigalmi negyedéről” tartottak fórumot a Városházán. Az önkormányzat az érintett városrészben működő vállalkozókat invitálta meg, és Szopkó Tibor, a Velünk a Város frakció önkormányzati képviselőjének kérésére a meghívottak mintegy harmada csatlakozott a közös gondolkodáshoz.

A 10-es számú választókörzet képviselője az elmúlt hónapok tapasztalatai, valamint a városvezetésben megfogalmazódott célkitűzések nyomán hívta össze a hétfői megbeszélést. Mint Szopkó Tibor is felidézte, a miskolci sajtóban sokat olvasni arról, hogy „nincs rend, nincs tisztaság” a kérdéses tereken és utcákon. Ez talán túlzás, de kétségkívül megvannak a problémák, amelyek sok éve megoldásra várnak. A képviselő javaslata: a helyhatóság és a polgárok alakítsanak munkacsoporto(ka)t és együttes erővel igyekezzenek javítani a helyzeten, azaz a városképen. Elsőként a környéken dolgozó vendéglátósokat hívta egyeztetésre.
A város jelenlegi vezetésének szándéka e téren alapvetően azonos a vállalkozókéval: a nagyvárosi élet, a pezsgés, a kulturált szórakozás körülményeit megteremteni, biztosítani. De eldöntendő kérdés, mi legyen az irány? „A következő 5-10 évben milyen legyen a belvárosi vendéglátás?” – fogalmazta meg a kihívást a Velünk a Város frakció képviselője.
– Alkossunk stratégiát. Csak közösen sikerülhet előre lépni. A város kész több pénzt áldozni bizonyos célokra, ahogy a Városgazda Kft. is mindent megtesz, amire ember- és eszközállományából futja. Látjuk a nehézségeket a vendéglátósok oldalán is. De ki tudunk-e dolgozni egy olyan tervet, amiben mindenki benne van? – tette fel a kérdést Szopkó Tibor. Hozzátette, az együttműködést tartják fontosabbnak, semmint hogy valóban alkalmazni kelljen azt a régóta létező rendeletet, amely egyébként alkalmat adna arra a polgármesteri hivatalnak, hogy bírságokkal kényszerítse takarításra a bérlőket, tulajdonosokat.
Az egyik fő problémát az okozza, hogy a fiatalok, illetve nem miskolci, csak ide beutazókból álló csoportok a kocsmákon, bárokon kívüli közterületeken italoznak: megveszik a fogyasztanivalót ott, vagy épp egy közeli élelmiszerboltban, de nem a kontrollált, a gazdája által felügyelt teraszokon, hanem azon kívül, köztéren isszák meg. Illetve teszik ezt már az éjszakai nyitvatartási időn túl. Maguk a vendéglátósok mondták el a fórumon: nekik is bosszúság, hogy este rendet raknak a portájukon zárás után – aztán hajnali 6-kor már összetört üvegeket, szemetet találnak ott. Az is elhangzott, hogy az utóbbi hónapokban érezhetően felerősödött rendőri és rendészeti jelenlét javít ezen a helyzeten. Azonban az egyenruhás hatóságoknak sincs a jelenleginél több embere és ideje éjszakánként mindenhol járőrözni. Elhangzott: a közterületi italfogyasztás tiltott, még akkor is, ha valaki egy kocsmában veszi, de nem fér el bent, ezért kimegy a poharával az ajtó elé – de ha a hatóság emiatt folyton büntetne, bírság lenne bőven, a vendégek viszont félő, hogy elfogynának... ami nem cél. A vállalkozók maguk is fontosnak tartják, hogy a kuncsaftjaik viselkedésére, mozgására odafigyeljenek. „Szomszédok vagyunk mindnyájan, magunknak kell ezeket megoldani, és aztán ott kérni külső segítséget, ahol szükséges” – fogalmazott az egyik megszólaló. Szerencsére megvan a „pszichológiai hatása, a visszatartó ereje” annak, hogy a hatóságok végre „jelen vannak” a területen. (Igaz, nem mindenhol, volt, aki a Bazár-tömbből hiányolta a rendőröket, illetve panaszolta hívás esetén késedelmes kiérkezésüket.)
A környékbeli más profilú üzleteket és egyéb szereplőket is szeretnének bevonni a most meginduló párbeszédbe – hangsúlyozta Szopkó Tibor.
– Nem akarjuk elriasztani sehonnan sem a vendégeket, elvenni a forgalmat. Az a fontos, hogy a végén mindenki elégedett lehessen.
Szóba került: építészeti, városképi szempontból is vizsgálja a belvárost a helyhatóság. Mint Szunyogh László városi főépítész elmondta, a Szinva terasz kialakítása (a 2000-es évtized közepén) igen sikeres ingatlanfejlesztésnek bizonyult. Helyi védelem alatt áll. Minden szabályozási lépésnél a közösségi érdek védelmét kell szem előtt tartani. Például megfontolandó a téren keresztülhaladó kerékpárút áthelyezése máshova. Ugyanígy szükséges áttekinteni, a Szinva teraszon és kint a Széchenyi utcán is „mit bír el a közterület”, azaz mi lenne az egészséges aránya a kiülős vendéglátóhelyek által a járdából elvehető sávoknak. (Erre is sok panasz van évek óta.) Felülvizsgálják az egész belváros jármű- és gyalogos közlekedési rendjét. Beleértve a virágosítás-növényesítés kérdését, aminek fejlesztéséhez partnereket keresnek a bérlők között.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!