Ugrás a tartalomra

Minden idők legforróbb hónapja lehet 2019 júliusa

hvg.hu
Utoljára módosítva
2019. július 17. szerda 10:38
Ha júniusban melege volt, akkor most készüljön: július végül még forróbb lesz.

Ha a klímatudósok előrejelzése beigazolódik, akkor globális átlagot nézve olyan meleg lesz júliusban, amilyen eddig még nem volt tapasztalható – írja a HVG.

Az Európába júniusba betörő hőhullám miatt sokan szenvedtünk. A NASA készített is az űrből egy hőtérképét, a tudósok pedig az adatokat látva igen szomorú megállapításra jutottak. A Copernicus európai intézet mérései szerint a mostani volt minden idők legmelegebb júniusa, most pedig a NASA is közreadta a számítási eredményeit – és náluk is ugyanez lett a végeredmény.

Az amerikai űrkutatási hivatal által hétfőn közzétett adatok szerint a globális átlaghőmérséklet júniusban 0,93 Celsius-fokkal volt magasabban a normál értéknél – amit az 1951 és 1980 közötti mérések határoznak meg. Emiatt minden idők legforróbb júniusán vagyunk túl, ami lényegében azt jelenti, hogy a 2016-os, 0,82 Celsius-fokos rekordot adtuk át a múltnak.

Az elmúlt hónap hőhullámai számos európai területre hoztak rendkívüli forróságot. Franciaországban 13 településen dőlt meg a melegrekord: Gallargues-le-Montueux-ben például melegebb volt, mint a világ legforróbb pontjának számító kaliforniai Halál-völgyében. A Montpellier melletti településen 45,9 Celsius-fokot mértek, és ezzel megdőlt a melegrekord Franciaországban. És a helyzet csak tovább fokozódik.

Zeke Hausfather, a kaliforniai Berkeley Egyetem klímatudósa szerint „a július ott folytatódik, ahol a június véget ért”. Ezt erősítette meg Michael Mann, a Pennsylvaniai Állami Egyetem klímakutatója is. A szakember szerint, ha a júliusi melegrekord is megdől, azzal minden idők legforróbb hónapját éljük meg, amit eddig a Földön mértünk.

Ennek már látszódnak jelei: a Föld legészakibb lakott pontján, az Északi-sark közelében 21 fok volt vasárnap.

További hírek

Olvasnivaló