Ugrás a tartalomra

A miskolci konyhaművészet csillagai (12. rész)

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2019. március 18. hétfő 17:43
Az utóbbi időben kevesebbet jártunk a miskolci konyhaművészet háza táján, hiszen a Farsangon kielégítettük a miskolci gasztronómia iránti szenvedélyünket, és adtunk az élvezetnek (már, ami a falatozást illeti). Így itt volt már az ideje, hogy egy újabb miskolci gyöngyszemet mutassunk be, hogy újra nyakunkba vegyük a várost, és együnk egy igazán jót, úgy miskolciasan.
bisztro_gasztro_PR_20190219_13.jpg
Fotó: Parai Roland

A szemünk láttára lett egy belvárosi épületből négycsillagos szálloda, majd nőtt mellé egy étterem, amiből idővel egy igazi bisztró alakult. A Drót Bisztró eleinte csupán a szálloda vendégeit volt hivatott ellátni finomabbnál-finomabb falatokkal, aztán bisztróvá alakult, hogy a miskolciak és a Miskolc környékiek is falatozhassanak a citromsárga épület lábánál.

Honnan az elnevezés?

– Kellett egy könnyen megjegyezhető név – emlékszik vissza Veres László, a Drót Bisztró és City Hotel kommunikációs vezetője. Mint megtudtuk, Barkóczi István kábelgyára kapcsán adott volt a drót, mint kifejezés – innen ered a bisztró neve is. – Ha megnézzük a berendezési tárgyakat, akkor az asztalok valójában kábeldobok – hívta fel a figyelmemet.

bisztro_gasztro_PR_20190219_7.jpg

– Lokálpatrióta lévén utánanéztünk, hogy Miskolcon, Miskolc környékén, a Bükkben milyen alapanyagok vannak, amelyek regionális ételekként hasznosíthatóak – folytatta a bisztró kínálatának ismertetését. A bükki gomba, a vad, a pisztráng – ilyen alapanyagokból kezdtünk el dolgozni, amivel öregbíthetjük a város hírnevét, amivel megismertethetjük Miskolc gasztronómiáját – részletezte.

Mint mondta, Barkóczi Istvánnak az volt a kérése, nyissák ki, váljon ez az étterem közösségi hellyé: például minden pénteken élő zene van, szoktak lenni borestek, nyáron pedig működik itt egy terasz is.

bisztro_gasztro_PR_20190219_8.jpg

Mit lehet itt enni?

Olyannyira helyiek, hogy van egy saját „gazdaságuk” Tarcalon, ahol különböző zöldségeket, gyümölcsöket termesztenek, amelyek a bisztró alapanyagraktárának egy részét adják. – Viga Gyula írt egy könyvet Borsod-Abaúj-Zemplén megyéről, amiben külön kitér borsodiak étkezési szokásaira is, tájegységekre szedve szét a recepteket – ismertette, hozzátéve: ezeket a receptek szolgálnak nekünk alapul.

Saját kávéval is rendelkezik a bisztró, melyet a Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra segítségével alakítottak ki: ez az úgynevezett Drót kávét.

bisztro_gasztro_PR_20190219_1.jpg

Alapvetően negyedévente változik az étlap, mindig figyelembe véve a szezonalitást – ezt már Komáromi József séf mondta. Mint megtudtuk, most jön majd a spárga, valószínűleg felkerül az étlapra egy kis kucsmagomba. Mindig figyelembe vesszük a szezonalitást és azt, hogy hol vagyunk, a környékbeli termelőket mindig számba vesszük: ezért árulunk mádi sajtokat, ezért van kecskesajtunk egy közeli tenyészetből, ezért van mindig fent az étlapon minden esetben valamilyen vad, hiszen mégiscsak a Bükk lábánál fekszünk, 99 százalékban szerepel mindig az étlapon pisztráng a Lillafüredi Pisztrángtelepről – részletezte.

bisztro_gasztro_PR_20190219_2.jpg

Saját magunk jártunk utána a Miskolc környéki alapanyagok ízvilágának

Egy rendkívül könnyű, friss, tavaszi, és egészséges fogás landolt az asztalunkon: egy pisztráng (Hoitsy Pisztrángtelepéről) roston sütve gombával. A pisztráng alapvetően az egyik kedvenc fogásom, főleg az itthoni (!), hiszen ez az a hal, aminek soha nem lesz pocsolya-íze, mert ezekkel a halakkal körülbelül annyit foglalkoznak, mint egy anya a gyermekével. Szóval adott egy tökéletes hal, amit aranybarnára sütött a mi séfünk, és olyan friss, tavaszi, illatos körettel tálalt elém, hogy nézni is elég volt. És aztán meg is kóstoltam…

Most, hogy érzem a tavasz illatát nap, mint nap, egyre jobban vágyom azokra az ételekre, amelyektől nem áll be a kajakóma, amitől nem érzem úgy, hogy 40 kilós tömböket cipelek magammal – ez a fogás minden „kritériumomnak megfelelt”. A gomba és a koktélparadicsom rendkívül passzolt egymáshoz, nem is értem, hogy nem jutott eddig eszembe, hogy így együtt, kéz a kézben fogyasszam őket. Fantasztikus kiegészítése volt a ropogósra sült pisztrángnak.

bisztro_gasztro_PR_20190219_12.jpg

Hölgyeim, íme a recept:

Megtisztítjuk a pisztrángot, sózzuk, borsozzuk, zsemlemorzsába forgatjuk, majd kevés zsiradékban (olaj, zsír, olívaolaj, kókuszzsír) megpirítjuk mind a két oldalát, majd betesszük a sütőbe 8 percre 200 fokon.

Közben el tudjuk készíteni a köretet. Finomra vágott, vagy metéltre vágott póréhagymát forró olívaolajos serpenyőben megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Erre mehet a tisztított csiperke 1-2 perc múlva erdei gombát is tehetünk rá. Erős tűzön 2-3 perc alatt megsütjük, majd cikkekre vágott paradicsomot dobunk rá. Rázunk rajta egyet, és készen is van.

Finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és már tálalhatunk is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!