Ugrás a tartalomra

Miskolcon is alacsony víruskoncentrációt mértek a szennyvízben

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. július 15. szerda 13:57
Véget ért a kilenc magyar várost érintő vizsgálat.
Az eredményeket most tették közzé. (Forrás: nnk.gov.hu)

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Miskolcon is keresték a koronavírust a szennyvízben. Ez a vizsgálat annak a nemzetközi projektnek volt a része, amelyben magyar kutatók is dolgoztak és összesen kilenc hazai nagyvárost érintett. A Nemzeti Népegészségügyi Központ most nyilvánosságra hozta az eredményeket.
A honlapjukon megjelent közleményben így fogalmaztak: "Elkészültek az újabb heti eredmények a szennyvízmintákból kimutatható SARS-CoV-2 vírussal kapcsolatban a Nemzeti Népegészségügyi Központban. Az elmúlt hetekben már nemcsak Budapesten, hanem valamennyi megyében mintavételezésre került sor. Az eredmények alapján elmondható, hogy a vizsgált településeken a szennyvizekben mért vírus koncentrációja mindenhol egyaránt alacsony. Ennek alapján a megbetegedések számában a következő 1-2 hétben jelentős emelkedés nem várható. Fontos hangsúlyozni, hogy a fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvízben, a mintavételezés során a vírusörökítő anyagának jelenlétét vizsgálják, annak érdekében, hogy az eredmények ismeretében célzott, pontosabb hatósági intézkedések történhessenek.

Az NNK a környezeti monitoringot alapfeladatai részeként végzi. Az országos szennyvízvizsgálatok célja nem pusztán kutatás, hanem az egyéb járványügyi vizsgálatok kiegészítése, az előrejelzés támogatására. A környezeti vizsgálómódszerek fejlesztése, a környezeti monitoring és a környezetminőségi szabályozás megalapozására az NNK alapító okiratban és jogszabályban rögzített kötelezettsége.

Számos nemzetközi tanulmány igazolja, hogy egy adott közösségben a tünetekkel rendelkező esetek számának növekedése minimum 4-10 nappal követi a szennyvízben kimutatható örökítőanyag koncentráció emelkedést. Egyéb vírusok mellett már az új koronavírusra is rendelkezésre állnak az erre vonatkozó bizonyítékok.

A szennyvíz vizsgálata - amellett, hogy egyfajta összetett közösségi mintaként szolgál - azért is jó eszköz, mert a tünetmentes vagy gyenge tünetes fertőzöttek is üríthetik a vírus örökítőanyagot, akik a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe."

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!