Ugrás a tartalomra

Miskolcon is csökkennek a ponthatárok

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2020. január 21. kedd 13:47
Idén 41 kiemelt szak esetében határozta meg a bekerülési határ értékét a szakminiszter. A legjelentősebb csökkenés a  jogász osztatlan mesterképzésen történt – írja a Világgazdaság. A változás a Miskolci Egyetem karait is érinti.

Nem minden állami ösztöndíjas képzés esetében lesz maximum 400 pont a bekerülési ponthatár – tudta meg a Világgazdaság. A ponthatárrendszerben nem történt változás, csupán a hallgatók érdekében bizonyos könnyítésekről döntött idén az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Palkovics László miniszter az előző évekhez hasonlóan 41 kiemelt szak esetében határozta meg, hogy az állami ösztöndíjas képzéseknél a bekerülési ponthatár nem lehet magasabb 400 pontnál – írják.

A minisztérium szerint ez jelentős csökkentés az előző évekhez képest, és „esélyt ad azoknak a tanulóknak is, akik többletponttal nem rendelkeznek, de kitűnően zárták a középfokú tanulmányaikat”.

– Ez minden vidéki gazdász és jogi karnak nagyon jó hír – nyilatkozta portálunknak Jakab Nóra, a Miskolci Egyetem oktatásfejlesztési és minőségbiztosítási rektorhelyettese.

Ami konkrétan a Miskolci Egyetemet érinti

Mint megtudtuk, a gazdászoknál 420-ról 400-ra csökkent a felvételi ponthatár minden alapképzési szakon. A jogászok esetében pedig 440-ről 350 pontra csökkent az osztatlan mesterképzés felvételi határa. Emellett az igazságügyi igazgatási alapszak ponthatára a tavalyi 424-ről 350-re, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapszak 410-ről 350-re csökkent. Valamint a Bölcsészettudományi Kar nemzetközi tanulmányok alapszakán a tavalyi 455-ről 400-ra csökkent a felvételi ponthatár.

– Valamint most már mind a 8 jogászképző felsőoktatási intézményben 80 államilag támogatott hely várja a felvételizőket – mondta Jakab Nóra.

Kiemelte, tavaly körülbelül 400 főt vettek fel a gazdászok államilag támogatott képzésre, amiben benne van az alap- és a mesterképzés is. „Folyamatosan emelkedik a hallgatói létszám ezen a karon, ami a ponthatárok csökkentésével még tovább nőhet.”

– A jogász képzésben körülbelül 130 főt vettünk fel állami támogatott képzésre, amitől most egy ugrásszerű emelkedést várunk – hangsúlyozta ki a rektorhelyettes.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!