Ugrás a tartalomra

„Miskolcon jó kézben vannak az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok”

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. április 04. csütörtök 15:03
Az elmúlt nyolc évben Miskolcon mintegy 75 milliárd forint értékben végeztek a közszolgáltatások színvonalát növelő beruházásokat – mondta el Kriza Ákos polgármester az Állami Számvevőszék, a Közbeszerzési Hatóság és a Megyei Jogú Városok Szövetsége közös tudásmegosztó rendezvénysorozatának miskolci állomásán csütörtökön.

A szemináriumra a miskolci, az egri és a salgótarjáni megyei jogú városi önkormányzatok gazdasági társaságainak vezetői kaptak meghívást, azzal a céllal, hogy az aktuális számvevőszéki és közbeszerzési információkról, valamint tapasztalatokról saját régiójukban, közvetlenül, kérdéseikre választ kapva tájékozódhassanak.

2019 februárjában indított tudásmegosztó rendezvénysorozatot a megyei jogú városok gazdasági társaságainak szakmai támogatása érdekében az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hatóság, együttműködésben a Megyei Jogú Városok Szövetségével. A hat helyszínes országos rendezvénysorozat célja a megyei jogú városok cégeit érintő számvevőszéki ellenőrzési tapasztalatok megosztása, valamint a közbeszerzésekkel kapcsolatos ismeretek bővítése, a gazdasági társaságok szabályszerű és eredményes működésének támogatása.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere az eseményen kiemelte, Miskolcon a közszolgáltatások színvonalának folyamatos javítására törekszik az önkormányzat, ami a ráfordításokon is látszik. – Amíg 2011-ben 1,6 milliárd forintot költöttünk közszolgáltatásokra, addig tavaly már 6,2 milliárdot. A fejlesztéseink is mind azt szolgálják, hogy a miskolciak életét könnyebbé, egyszerűbbé tegyük, és hogy a városuk még inkább szerethető és élhető legyen – hangsúlyozta.

A városvezető elmondta: a helyi gazdasági élet kiemelt résztvevői a városi tulajdonban lévő cégek, gazdasági társaságok; ezek a közösség vagyonának fontos részei, működésük és működtetésük minden szempontból közügy. – Legfontosabb feladatunk, hogy az értékeinket megvédjük, megőrizzük és gyarapítsuk. Az elmúlt nyolc évben Miskolcon mintegy 75 milliárd forint értékben végeztünk a közszolgáltatások színvonalát növelő beruházásokat. A jelenleg futó mintegy 140 projektnek pedig szinte mindegyike kapcsolódik valamilyen formában a közszolgáltatásokhoz. Ez további százmilliárdos nagyságrendű fejlesztést jelent – hangsúlyozta Kriza Ákos, aki rámutatott arra is, hogy a közel 6 ezer önkormányzati munkatárs bérét 2017-ben 20, tavaly újabb 10, utána közel 9 százalékkal emelték.

Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke köszöntőjében kiemelte: a számvevőszéki ellenőrzési tapasztalatok szerint Miskolcon jó kézben vannak az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok; a miskolci önkormányzatot példaként állíthatták a résztvevő önkormányzatok elé a 2017. januári „Jó gyakorlatok” szemináriumon.

Mocsári László képgalériája

Az ÁSZ alelnöke elmondta: az elmúlt években végzett ellenőrzések összesen nyolc miskolci gazdasági társaságot érintettek. Ezek közül kiemelte az öt ellenőrzött társaság felett tulajdonosi jogokat gyakorló Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. ellenőrzését, ahol az önkormányzat tulajdonosi joggyakorlása megfelelt a jogszabályoknak.

– Az ellenőrzéseink során megfogalmazott javaslataink a miskolci önkormányzat gazdasági társaságainak gazdálkodási és működési stabilitásának fenntartására, megőrzésére irányultak – összegezte Warvasovszky Tihamér.

A rendezvénysorozatról szólva az alelnök leszögezte: közös cél a helyi lakosságnak közszolgáltatásokat biztosító köztulajdonú önkormányzati gazdasági társaságok szabályszerű gazdálkodásának és eredményes működésének a támogatása.

További hírek

Olvasnivaló